Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk yazılı bir açıklama yaparak Filyos Endüstri Bölgesi’nde, Tosyalı Holding tarafından yapımı planlanan entegre gübre üretim tesisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca  "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı verildiğini bildirdi. Öztürk açıklamasında, “Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi, çevresel etkileri, riski, kapladığı alan ve yatırım bedeli son derece yüksek olan Tosyalı Holding’in gübre fabrikasına, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, 5 ay gibi kısa bir sürede, ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Sürecin en önemli halkası, halkın katılımı toplantısının yapılmasına bile gerek görülmeden ışın hızı alınan kararla resmen yangından mal kaçırıldı. Alınan bu kararla, hiçbir bilgi verilmeye gerek bile görülmeyen bölge halkı, resmen, Andaval yerine kondu” dedi. 

SÜRECİ YARGIYA TAŞIYACAĞIZ 

Kendilerinin güçlerinin yettiğince toplumu aydınlatmaya çalıştıklarını söyleyen Öztürk, “Yatırımın sonuçlarıyla ilgili, her aşamada toplumu aydınlatmaya çalıştık. Bizzat ÇED Raporu’ndan aldığımız bilgileri kamuoyuna duyurarak karşı karşıya bulunduğumuz tehlikeye dikkat çektik. Bakanlığı sürecin her aşamasında yöre halkını bilgilendirmesi konusunda uyardık. Ancak Bakanlık bunun yerine hep yaptığı gibi süreci halka kapalı olarak işletti, halktan kaçırdığı ÇED sürecini rekor bir hızla tamamladı.  Bunu asla kabul etmiyoruz. Ekoloji örgütleri olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Süreci yargıya taşıyacağız” dedi. 

SAYIN TOPTAN’I DA VERECEĞİMİZ HUKUKSAL MÜCADELEYE DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUM 

Ekoloji örgütlerinin itirazlarının farklı çevrelerce de desteklendiğini söyleyen Öztürk, açıklamasını, “Konuyu inceleyen bilim insanları itirazlarımızın son derece haklı ve yerinde olduğunu söylüyor. Siyasetten kamu yönetimine gayrı resmi olarak bize ulaşan pek çok kişi ekolojik kaygılarımızın son derece yerinde olduğunu söylüyor. Son olarak TBMM eski Başkanı Sayın Köksal Toptan da bu doğrultuda açıklama yaptı. Bizleri her fırsatta yatırım ve ülke düşmanı olmakla suçlayan çevreler, buna ne diyecekler merak diyorum. Sayın Toptan’ı da vereceğimiz hukuksal mücadeleye destek vermeye, kamuoyunu da duyarlılığa çağırıyorum” diyerek tamamladı. 

Editör: TE Bilisim