Kdz. Ereğli Ziraat Odası’nda 10 yıldır Tarım Danışmanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Eda Şişçi Arslan; ilçedeki üreticileri köylerinde, bahçelerinde ziyaret edip, bu dönemde yapmaları gerekenler hakkında bilgi veriyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve fındık üretiminde doğru bilinen yanlışlarla ilgili açıklamalarda bulunan Arslan, şunları söyledi: 
“BİZİM EN ÇOK GÖRDÜĞÜMÜZ YANLIŞLARDAN BİRİ…” 
“Bizim en çok gördüğümüz yanlışlardan biri kireç uygulaması. Geçen hafta köylerdeydik. Üreticilerimiz, kireçleri bahçelerde fındık ocaklarının içine atmışlar. Kendilerine bunun yanlış olduğunu anlatıyoruz. Kireç, gübre uygulamasının mutlaka toprak tahlili yapılarak olması gerektiği hakkında kendilerine bilgi veriyoruz. Bu konularla ilgili eğitimler düzenleyip, broşürler dağıtıyoruz. Fındığın saçak köklü olmasından ötürü, kirecin daire şeklinde etrafına verilmesi gerektiğini ve toprağımıza ne verirsek verelim mutlaka karıştırmamız, havalandırmamız gerektiğinden bahsediyoruz. 
FINDIKLAR UYANDI 
Bizim birkaç senedir mücadele verdiğimiz külleme hastalığı vardı. Vatandaşlarımıza bu dönemde ne yapılması gerektiğine dair bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Hava şartları, bu sene normal şartlardan daha güneşli. Gittiğimiz köylerde çoğu fındıklar uyanmıştı, karanfiller, püsküller açmıştı. Vatandaşlarımız şuan biraz geciktiler fakat bu konu hakkında almaları gereken önlem; normalde Kasım-Aralık dönemlerinde bordo bulamacı uygulaması yaparlarsa biraz daha çiçeklenmeyi geciktirip dona karşı fındıklarını koruyabilirler. Bu dönemde de eğer hava birden sertleşirse, bahçelerinde sisleme uygulaması yapabilirler. Lastik yada saman yakabilirler. Bu şekilde sisleme uygulaması yapıp bunun önüne geçebilirler. 
TARSİM SİGORTASINA YAZILABİLİRLER
Don zararlısı, sel gibi zarar verecek etkenlerden korunmak için bu ayın sonuna kadar vatandaşlarımız TARSİM Sigortası’na yazılabilirler. Erken uyanma, don vurduğu zaman gerçekten rekolte konusunda büyük zarara neden oluyor. Vatandaşlarımızın o yüzden bunun önlemini almaları gerekiyor. 
FINDIK, ÜLKEMİZ İÇİN DEĞERLİ
Bunu çok zararlı olarak görmüyor çiftçilerimiz ama bahçelerde fındık kozalak akarı dediğimiz güller oluşmuş. Çiftçilerimiz bunları elleri ile toplayıp, bahçelere atsınlar. Çünkü bunlar senenin sürgünlerini yiyor. Fındık; sürekli bahçeye gidip, bakımı gereken bir meyve. Sadece yazdan yaza gidip toplamalık meyve değil. Bizim için ve ülkemiz için çok değerli.”

Editör: TE Bilisim