Kdz. Ereğli’nin tarihi çınar ağaçları Belediye tarafından ilgili kurumların gözetiminde bakıma alındı.

Temizlik İşleri Müdürü Sezgin Okumuş, belediye sınırları içerisindeki 7 anıt ağaçta devam eden çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“İstanbul'un fethinden önce yapımına başlanan Rumeli Hisarı'nın inşasında Ereğlili taş ustalarının görev yapması ve buradan taş ile orman ürünlerinin (kereste) gitmesi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet tarafından yayınlanan ferman ile Ereğli’ye 8 çınar ağacı dikilmiş. Anıtlar kurulu tarafından tescillenen ve ‘Fetih Çınarları’ adı verilen 8 anıt ağacın 7 tanesi belediyemizin sorumluluk bölgesinde yer alıyor. Pazar yerinde bulunan 2 anıt ağaçta kuruma tespit edilmesi üzerine Anıtlar Üst Kurulu’ndan aldığımız izinle Orman İşletme Müdürlüğü’nün gözetiminde geçtiğimiz Eylül ayında uzman ekip eşliğinde Park ve Bahçeler birimi ekiplerimiz bakım çalışması yapmıştı. Şimdi de yine ilgili birimlerin izniyle diğer 5 anıt ağaçta bakım çalışması yapıyoruz.

Deforme olmuş bölümler, kuruyan dallar, tehlike arz eden dallar budanıyor. Dallarda ve ana gövdelerde bulunan kovuklar ve hastalıklara neden olan bölümler ilaçlanarak tedavi ediliyor. Kesim yüzeyleri ve yara yüzeyleri özel olarak çam katranı ile kapatılıp restorasyon çalışmaları tamamlanıyor.

Böylece tarihi çınarların varlıklarını uzun süre devam ettirmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Editör: TE Bilisim