Çaycuma Çevre Gönüllüleri ve Perşembe Çevreyi, Doğayı Koruma ve Yaşatma Platformu tarafından yapılan basın açıklamasına, CHP Çaycuma Yönetim Kurulu, Çaycuma TEMA Temsilcisi Seçkin Ünsal ve TEMA gönüllüleri ve Perşembe Keçecioğlu Mahallesi sakinleri, Gelecek Partisi Çaycuma İlçe Başkanı Şenol Cin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Saadet Partisi Çaycuma Yönetim Kurulu Üyeleri, Zonguldak İli Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Bayram Cura, KESK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri ile ADD Çaycuma Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Sık sık "Temiz çevre istiyoruz", "Zehir solumak istemiyoruz" sloganlarının atıldığı basın açıklamasında ilk olarak Çaycuma Çevre Gönüllüleri adına Züleyha Nur konuştu. Çaycuma Çevre Gönüllüleri adına konuşan Züleyha Nur şunları söyledi:

"Bizler toprağa düşen her bir tohumun, hiçbir çabaya gerek kalmadan ürüne dönüştüğü bereketli topraklarda yaşıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz topraklar, bölgemizin en değerli tarımsal alanlarını oluşturuyor. Filyos Vadisi aynı zamanda benzersiz ekosistemiyle sayısız canlıya yaşam alanı sunuyor. Kurdu, kuşu, karıncası, otu, böceği, ağacı, toprağı, havası, suyu ile bir bütünlüğün adı olan ekosistem, ne yazık ki acımasızca tahrip ediliyor.

Filyos Vadisi Havzası’nda yaşayan bizler, kirli teknoloji ürünü yatırımlar değil, yeşil istihdam istiyoruz. Doğanın talanına dayalı rant ekonomisi değil, yeşil ekonomi istiyoruz. Bitkisi, hayvanı, insanıyla binlerce yıldır tüm canlılara yaşam alanı sunan bu toprakların aynı şekilde korunarak gelecek kuşaklara devredilmesini istiyoruz. Sağlıklı yaşam hakkımızı sonuna kadar korumak, kaliteli hava solumak, temiz gıda ile beslenmek istiyoruz. Filyos Vadisi’ni bir ekolojik koridor olarak koruyup çocuklarımıza aydınlık bir gelecek bırakmak istiyoruz.

Toplumun farklı kesimlerinden insanlar olarak, bugün, bu amaçla burada toplanmış bulunuyoruz. İşsiz, aşsız, geleceksiz bırakılan Zonguldak halkına yıllardır umut olarak sunulan Filyos Vadisi Projesi’nde yaşanan gelişmelerden büyük endişe duyuyoruz. 'Teknoloji ve inovasyon üssü olacak' denen Endüstri Bölgesinde gübre fabrikası gibi bu konularla ilgisiz yatırımlar yapılıyor. Üstelik tüm planlama süreçleri, başından beri bölge halkına kapalı olarak yürütülüyor. Dahası, son derece tehlikeli kimyasalların üretileceği gübre fabrikasının çevresel etkileri konusunda bölge halkına bilgi verilmeye tenezzül bile edilmiyor.

ÇED halkın katılımı toplantısı bile yaptırılmayan gübre fabrikası ve planlanan diğer yatırımlar hayata geçtiğinde Filyos Vadisi’nin Çatalağazı’na döneceğini tüm uzmanlar açıkça söylüyor. Çevrede yaşayan insanların en temel bilgilenme hakkını bile yok sayan anlayışı şiddetle kınıyoruz. Bir yanda endüstri bölgesinde kendisine yer bulamayan paragözler vadideki diğer tarım alanlarının kendilerine tahsisi için çaba harcayıp, bakanlıkta bu doğrultuda çalışmalara devam ederken, diğer yandan da Perşembe Keçecioğlu Mahallesi’nde, Organize Sanayi Bölgesinin genişletilmesi kapsamında, hurda demir eriterek çelik üretecek tesisle ilgili çalışmalar devam ediyor.

Editör: TE Bilisim