Antalya'dan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Gece saatlerinde başlayan sağanak yağış sabah da devam ederken, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yağmur ve fırtına uyarısı geldi. Meteorolojinin 'kırmızı kod'lu uyarısının ardından kentteki görüntüler dikkat çekti. Cadde ve sokaklarda kalabalık her geçen saat azalırken, sadece spor yapan turistler kaldı. Konyaaltı Sahili’nde dev dalgalar kıyıları dövdü, bazı vatandaşlar o anları ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekme yarışına girdi. Öte yandan Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin "Tahmin modellerimiz son 15 yılın ekstrem değerlerin yaşanabileceğini gösteriyor. Beklenen hadiseler, sıradan değil." açıklamasını yaptı. İşte Meteorolojinin fırtına ve yağmur uyarısı sonrası Antalya'da son durum...

SON DAKİKA | METEOROLOJİDEN ANTALYA İÇİN 'KIRMIZI KOD' UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bugün, Antalya’nın 3 ilçesi için ‘kırmızı’ kod uyarısında bulunmasının ardından kent merkezinde gece saatlerinde başlayan yağışlı hava, sabah erken saatlerde de devam etti.

Rüzgar nedeniyle dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde dev dalgalar oluşurken, bazı vatandaşlar seyir terasından o anları fotoğraflamaya çalıştı.

Kentteki bazı turistler ise spor yapmayı tercih ederken, sokak ve caddelerde vatandaş azlığı dikkat çekti.

ANTALYA'DA 3 İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Batı ilçelerinde aşırı yağış (100-200 kilo/metrekare), yüksek kesimler başta olmak üzere Kemer, Kumluca ve Finike’de yerel olarak 300 kilo/metrekare yağış beklendiği Antalya’da, uyarılarından ardından Antalya’nın Finike, Kemer ve Kumluca ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okullarda bugün için eğitime 1 gün ara verildi.

Batı ilçelerinde aşırı yağış (100-200 kilo/metrekare), yüksek kesimler başta olmak üzere Kemer, Kumluca ve Finike’de yerel olarak 300 kilo/metrekare yağış beklendiği Antalya’da, uyarılarından ardından Antalya’nın Finike, Kemer ve Kumluca ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okullarda bugün için eğitime 1 gün ara verildi.

ANTALYA'DA METREKAREYE DÜŞEN YAĞIŞ MİKTARI

Şehir merkezinde metrekareye düşen yağış miktarı an itibari ile Döşemealtı’da 122, Kepez’de 120, Muratpaşa’da 108, Kemer’de 79 kilograma ulaştı.

'SON 15 YILIN EKSTREM DEĞERLERİ'

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Balkanlar üzerinden önce Trakya'yı etkileyen yağışlı hava kütlesi, bugünden itibaren Akdeniz'e indi. Şiddetli yağışlar gün boyu aralıklarla devam ederek, cuma öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek. Kuvvetli yağışla birlikte şiddetli rüzgar da etkili olacak. Saatte 90 kilometreye kadar ulaşmasını bekliyoruz. Tahmin modellerimiz son 15 yılın ekstrem değerlerin yaşanabileceğini gösteriyor. Beklenen hadiseler, sıradan değil. O yüzden çok nadir kullandığımız kırmızı kod uyarısını Kemer, Finike ve Kumluca için verdik. Şehir merkezi için de turuncu kod uyarısı verdik. Turuncu kodda yaşanan hadiseler, hayatı olumsuz etkileyebilir."

Gültekin, aşırı yağış ve fırtınanın 31 Aralık Cuma günü saat 13.00'te sona ermesinin beklendiğini belirtti.

UZMANLAR SİMÜLASYON PAYLAŞTI

Antalya'nın batı ilçelerinde sahil kesimlere şiddetli yağmur, yüksek kesimlerinde ise yoğun kar yağışı tahminleriyle ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Barış Önol, hazırladığı bir simülasyonu paylaştı. Doç. Dr. Önol, sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, hazırladığı simülasyona göre 3 günlük toplam yağış tahminlerinin Antalya'da uç değerleri gösterdiğini belirterek, özellikle bugün için dikkat edilmesini istedi. Doç. Dr. Önol, Beydağları'nda 2 metrenin üzerinde kar birikimi oluşacağını da dile getirdi.

BALIKÇI TEKNESİ BATTI

Bir balıkçı teknesi, rüzgar ve dalgalar nedeniyle sulara gömüldü. Kurtarıcı yardımı ile çıkartılan tekne, onarım için tersaneye götürüldü.

DEV DALGALAR OLUŞTU

Şiddetli fırtına nedeniyle Kemer sahillerinde de dev dalgalar oluştu ve Ağva Deresi'ndeki su seviyesi yükseldi. Kemer Belediyesi Başkan Vekili İsmail Aka "Meteoroloji'den gelen kırmızı kod uyarısı sonrası Kemer Belediyesi olarak sahadayız. Olası bir sıkıntıya karşı tüm vatandaşlarımız bize ulaşabilir. Şiddetli yağış ve fırtınaya tedbirimizi aldık. Vatandaşlarımızın da çok dikkatli olmasını istiyoruz. Ekiplerimiz sürekli devriye olarak geziyor ve tüm olumsuzluklara karşı nöbet tutuyor" dedi.

TEKNELERİN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Kemer ilçesindeki marinada bağlı olan teknelerde tüm kontrollerinin yapıldığını söyleyen Kemer Marina Genel Müdürü Levent Tokaç, "Ekip olarak dünden bu yana çalışıyoruz. Rüzgarın hızı, şu an artmaya devam ediyor. Bütün teknelerimizin güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz. Şu ana kadar olumsuz bir sonuçla karşılaşmadık. Umarım, hortum gibi bir doğal afetle karşılaşmayız. Meteoroloji'nin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda şu an için denize çıkmak uygun değil. Bu şartlarda normal bir teknenin dışarı çıkması mümkün değil. Meteorolojik uyarıya göre, teknelerin dışarı çıkmasına müsaade etmiyoruz" dedi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, saat 13.30 itibarıyla Döşemealtı ilçesi Nebiler bölgesine 152,2, Kemer ilçesi Ovacık mevkisine 148,3, Korkuteli'ne 145,9, Kepez'e 131,8, kent merkezine 115,9 kilogram yağış düştü. Bu arada rüzgarın hızı da Kemer Limanı'nda 124,2, Antalya'da 90, Finike'de 82,8, Konyaaltı'nda 77, Kaş'ta 74.5 kilometreye ulaştı.

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten'in paylaştığı uydu görüntülerinde de yine batı ilçeleri için şiddetli yağış uyarısında bulunuldu. Sosyal medyadan uyaran Ökten, Antalya'nın batısında 300 mm yağış beklendiğini belirterek "Lütfen tedbir alın. Ayrıca gece fırtına bekleniyor. Afet riski var" dedi. Ökten, Antalya'nın yüksek kesimlerinin çok kar alacağını aktararak, kar kalınlığının 2,4 metreye ulaştığını ifade etti.

'EVE YILDIRIM DÜŞTÜ ZANNETTİK'

Kepez ilçesi Emek Mahallesi'nde fırtına nedeniyle 4 katlı sitenin çatı izolasyonuyla, bina dışındaki klima üniteleri yerinden çıktı. Sitenin bahçesine düşen parçalar, otoparktaki 5 araca hasar verdi. Otoparktaki araçları hasar gören site sakinleri, polis çağırıp tutanak tutturdu.

Apartmanın 2’nci katında oturan Nurcan Kayısı (34), "Saat 05.30 civarı çok gürültülü yıldırım düşmesi gibi bir sesle uyandık. Hemen çocuğumun odasına koştum. Allah’tan kızım uyuyordu. Sonra balkondan aşağı baktığımda klima ünitesinin araçların üzerine düştüğünü gördüm. Karanlıkta ne olduğunu anlayamadım. Hava aydınlanınca duvar parçalarını gördük. Galiba çatı düşmüş arabalarda baya hasar var. Çok şükür benim arabamda bir şey yok ama komşularım adına üzgünüm. Çok korktum, eve yıldırım düştü zannettim. Afet, yapacak bir şey yok ama uyuyamadım. Şimdi işe gitmek zorundayım. Aracı çıkaramadım tramvayla gideceğim" dedi. Apartmanda yaşayan İsmail Kumkale (55), sabaha karşı 05.00-05.30 sıralarında şimşek çaktığını ve gürültü duyduğunu anlatarak, "Araçların alarmı ötmeye başladı. Sabah baktığımızda klima üniteleri, TV antenleri, tuğlalar, bina kaplaması araçların üzerine düşmüş şekildeydi" diye konuştu.

Kırmızı kodla uyarılan Kemer, Kumluca ve Finike'de yağmur, aralıklarla, şiddetli halde devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kemer itfaiye istasyonu da teyakkuza geçti. Tam kadro çalışan itfaiye personeli, araçlarının son kontrolünü yaptı. Motopompları da kontrol eden ekipler, su baskını ihbarlarına karşı hazır bekliyor.

ANTALYA İTFAİYESİ ALARMDA

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kemer itfaiye istasyonu da teyakkuza geçti. Tam kadro çalışan itfaiye personeli, araçlarının son kontrolünü yaptı. Motopompları da kontrol eden ekipler, su baskını ihbarlarına karşı hazır bekliyor.

İşte Antalya'dan peş peşe gelen fotoğraflar...

Kaynak:Mynet.com

Editör: TE Bilisim