Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak İl Teşkilatı’nda 16 Mart günü birbiri ardına yapılan aday adayı açıklamaları, iktidar partisi temsilcilerinin, 2023 Genel Seçimleri’ne ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Özellikle parti genel merkezinin, ilçe başkanları ve il başkanlarının da görevlerinden ayrılarak aday adaylığı başvurusunda bulunmalarına engel olmaması, ülkenin birçok şehrinde, aday adayları sayısının beklenenden fazla olmasını sağlayacaktır.

Temel amaçları memlekete ve yörelerine hizmet vermek olması gereken tüm aday adaylarına başarı dilemek düşer bize.

CHP’de ise Zonguldak’ın milletvekili aday listesine kimlerin girebileceği kadar hangi ilçenin adayının diğerlerine göre daha üst basamaklarda olacağı merak konusu. Günlerdir Ankara’daki girişimlerin bir kısmı da bunun için mücadele vermek adına ortaya konuyor.

Aylar öncesinden en az ikinci sıranın kendisine verileceğini düşünen Zonguldak’ın en büyük ilçesi Karadeniz Ereğli’nin karşısındaki en kuvvetli rakip Çaycuma.

Örgütlerdeki öbek çalışmaları kıyaslamasında her ne kadar Ereğli İlçe Örgütü başı çekse de, özellikle yerel yönetimi ile başarılı bir grafik çizen Çaycuma, başta Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun gözüne daha fazla girmiş gibi.

Bir başka deyişle, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın hakkı kendisine ve ilçe halkına teslim edilecektir.

Çaycuma seçmeni açısından ise Kantarcı’nın bu başarısını gölgede bırakan nokta, AK Partili Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’nun bir konudaki üstün gayretleridir.

Çaycumalı, Filyos projesindek istihdam için binlerce ilçe vatandaşını iş sahibi yapan Çolakoğlu’nun hatırına, AK Parti’ye olan minnet borcunu ödemek isteyecektir.

Karadeniz Ereğli’de ise birkaç yıldır sonu gelmeyen Örgüt-Belediye arasındaki diyalogsuzluk; dönemin ilçe başkanı ile partili belediye başkanı arasındaki söz düelloları, ilçe seçmeninin gözünden kaçmadığı gibi genel merkezin ve Kılıçdaroğlu’nun da gözünden kaçmıyor elbette.

Birinci sırasının kuvvetle muhtemel Deniz Yavuzyılmaz’a emanet edileceği Zonguldak listesinde ikinci sıra için Umut Başoğlu, üçüncü sıra için de Eylem Ertuğrul isimleri ağır basıyor. Buna rağmen Neriman Posbıyık bir yandan, Ünal Demirtaş da diğer yandan, Eylem Ertuğrul’un bu listenin dışında kalması ve o listeye kendilerinin dahil edilmesi için olanca güçleriyle mücadele edeceklerdir.

28. Yasama Dönemi’nde mecliste olmasını beklemediğim Ünal Demirtaş’ın 8 Nisan’a kadar elindeki en büyük kozlar, yol arkadaşlığı yaptığı Oğuz Kaan Salıcı gibi genel merkez yöneticileri. Bu isimler Demirtaş’ı mutlu edecek kararı Kılıçdaroğlu’na rağmen alabilecekler mi, alamayacaklar mı; bu sorunun yanıtını da kısa zaman sonra göreceğiz.

Bugün için not olarak düşmek istediğim yorumlardan birinin, Demirtaş’ın kendisinin giremeyeceği bir aday listesinin herhangi bir sırasını, ortadaki hiçbir aday adayına teslim etmemek için yol arkadaşı Erol Çivici’yi aday adayı yapmak olduğunu ifade etmek isterim.

Zonguldak Merkez’in önemli isimlerinden biri olan Merve Kır’ın, bu dönem aday adayı olmayı düşünmediğine yönelik iddialar ise, açıkçası, listeye girmek için heves eden bayan aday adaylarının iştahını kabartabilir. Bu dönem öncelikle genel merkezin hukuk danışmanlarından biri olabilmeyi hedeflediği kaydedilen Merve Kır’ın muhtemel aday listesinin en kuvvetli isimlerinden biri olabileceği aylardır konuşuluyordu oysa.

Bütün bu gelişmelerin doğruluk payı varsa ve 8 Nisan’a kadar da sürpriz sayılabilecek olaylar yaşanmazsa o tarihe kadar daha da zorlu geçecek bir liste mücadelesi CHP’lileri bekliyor olacaktır.

CHP listesinden umudunu kesmesi durumunda, Milletvekili Demirtaş’ın İYİ Parti alternatifini değerlendirme olasılığını da ilerleyen günlerle yine hep birlikte yorumlarız.