Antalya'da Zonguldaklı maden işçileri Levent Korkmaz ve Esen Çavuş'un hayatını kaybettiği göçükle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ‘izinsiz' dedi, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ‘çalışmasına engel yoktur' dedi.

İŞTE GÜN İÇİNDE YAŞANAN ÇELİŞKİNİN DETAYLARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, Antalya'nın Kemer ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen kazayla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Antalya'nın Kemer ilçesi Ovacık mevkisinde Balyak Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür madeninde, dün akşam yaklaşık 200 metre yer altında 830 metrelik galeride gaz sızıntısı (metan ve karbonmonoksit) nedeniyle ocak vardiyasında çalışan 14 işçiden galeride çalışan 10'unun etkilendiği belirtildi.

Dün saat 19.43'te 112'i Acil'e ihbar geldiği ifade edilen açıklamada, işçilerden bir kısmının ocağı hemen terk ettiği, bir kısmının ise ekipler tarafından kurtarıldığı ve yoğun gaz sızıntısı nedeniyle ocakta mahsur kalan işçiler Levent Korkmaz ve Esen Çavuş'un daha sonra cansız bedenlerinin çıkarıldığı aktarıldı.

Ruhsat sahasındaki yer altı ocağının işletme güvenliği açısından tehlike arz etmesi nedeniyle sahada kömür üretimine yönelik faaliyetlerin 23 Temmuz 2015'te Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından durdurulduğu ve gereği yapılmak üzere ilgililere bildirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"MİGEM tarafından 12 Nisan 2017'de sahada yapılan son denetimde, üretim faaliyeti durdurulan söz konusu ocakta izinsiz üretim faaliyetlerine devam edildiği tespit edilmiştir. İşletme yetkilileri üretim faaliyetinde bulunulmaması ve işletme güvenliği açısından eksikliklerin giderilmesi konusunda uyarılmıştır. Ruhsat sahibine gerekli bildirimlerin yapılmasına rağmen ocakta izinsiz üretimin devam ettiği anlaşılmaktadır. Yaşanan kaza ile ilgili olarak Bakanlığımız tarafından gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır."

 

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ…

Bu açıklamanın ardından tam tersi bir gelişme yaşandı. Balyak Madencilik'e ait taş kömür madeninde dün akşam yaşanan metan gazı sıkışması nedeniyle çalışmaların durdurulmasının ardından Kemer Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kaan Doğan ve Kemer Cumhuriyet Savcısı Semih Altun ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bilirkişi heyeti madende inceleme yaptı. Doğan ve Altun, işçilerle bir süre konuştuktan sonra görgü tanığı işçilerin ifadesine başvurdu. Jandarma ekiplerinin çevrede güvenlik önlemi aldığı görülürken, bilirkişi heyeti ve jandarma ekipleri olayın yaşadığı madene girerek incelemelerde bulundu. Yaklaşık 1 saatlik inceleme sonrası madenin tekrar çalışmasına karar verildi.

 

Editör: TE Bilisim