Belediyeden vatandaşlara ‘hafriyat’ uyarısı Belediyeden vatandaşlara ‘hafriyat’ uyarısı

Çevreci kimliğiyle bilinen Aktivist Çetin Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi. 

"Bronz Çağından bugüne kadar yaşamak için direnmiş bir anıt.
Bronz Çağından bugün kadar yaşamak için direnmiş. Binlerce doğa olayı yaşamış, İnsanlığın ve bilgi dağarcığının hayal edemeyeceği bir serüveni olmalı. 
Bulunduğu bölgede, kaç bin bitki türü yaşadı öldü, yeniden fide olup günümüze kadar geldi. Yaşadığı coğrafyada nasıl bir evrim yaşandı hayalini bile kurmak bizim için çok zor. 
4115 Yıl önceden buğuna kaç bin doğa olayına tanıklık etti, yaban hayatta hangi canlılar vardı. O bitki türleri ve diğer canlılar asırlar öncesinden bugüne nasıl değişimler yaşadı? Hangi savaşlara, barış görüşmelerine tanıklık etti. Fırtınlara, yoğun kar yağışlarına, kuraklıklara karşı nasıl direndi. Dile kolay 4117 yedi yıl bir direnç anıtı.
Porsuk ağacı halen direniyor.
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, yaşı 4 bin 115 olarak hesaplanan porsuk ağacı, Türkiye'nin en yaşlı ağacı olarak biliniyor. Tepe çapı 9,5 metre, gövde çapı 245 santimetre, boyu 23 metre olan porsuk ağacı, Bronz Çağı'na tarihleniyor. Anadolu'nun bilinen en yaşlı ağacı, dünyanın da en yaşlı beş ağacı arasına giren porsuk ağacının tarihlendirilmesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Dr. Ercan Oktan ve Dr. Murat Yıldız tarafından yıllık halkaların laboratuvarda incelenmesiyle yapıldı. İncelemelerde ağacın hala oldukça sağlıklı olduğu ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4 bin yıl daha yaşayabileceği belirlendi.
Alaplı Aydın Yayla, Gümeli, Karakvuz Devrek ilçesine doğru uzanan ormanlar tarihi ormanlar olarak bilinir. Bölgede birçok tarihi ağaç için yaş ve ağaç cinsi belirleme çalışmaları yapıldığını biliyoruz. Bin, iki bin yaşlarında ağaçlar belirlendiğini biliyoruz. Bölge Gerçekten doğal hayatın her türü ile doğa ve endemik değer olarak kendi kendisini yenileyerek devam ediyor.
Tarihi ormanların içinde keşfedilmeyi bekleyen binlerce yeni bitki ve canlı türleri yeni anıt ağaçların olduğu artık sır değil. Bölgede çok zengin su kaynakları olduğunu biliyoruz. 
Porsuk Ağacına Çok yakın olan Bacaklı yaylası civarı, İstanbul ve çevresine içme suyu sağlayan Melen çayının bir kolunun çıkış noktasıdır. Melen Çayı koruma alnında kalmaktadır.
 Tarihi ormanlar içinde birçok dere, akarsu ve kaynak suları bulunuyor. Karakvuz, Gümeli, Aşağı Dağ köyü civarı Alaplı ve Bölgedeki yerleşim alanlarının içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Tarihi ormanların çok büyük kısmı Doğal tabiat alanı ilan edilmiş. Bilinen iki bal ormanı  ve bal arısı islah alanı var.
Tarihi ormanlar ve 4117 Yaşındaki Porsuk Ağacı Çevresi Altın ŞİRKTLERİNİN HEDEFİNDE Geçtiğimiz yıllarda Kanadalı CENTERRA GOOLD Bölgede Altın maden aramış binlerce ağacın kesilmesine neden olmuştu. Bölgede yaşayan halkın tepkileri sonucu şirket bölgeden çekilmişti.  Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı  ,Maden İşleri Genel Müdürlüğü Alaplı İlçesinde  Merve Madencilik AŞ. İçin IV Sınıf maden arama başvurusunu kabul ettiğini Bakanlık sayfalarından öğrendik. Endişeliyiz. 4117 yıldır yaşamak için direnen tarihi ormanları, Su kaynaklarının ve PORSUK ağacının direnci direncimiz olacak şüphesiz…" ifadelerinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi