Wi-Fi birliği, yaptığı duyuru ile Wi-Fi 6 sertifikasyon programını başlattı. Internet ağına kablosuz bağlantı ile bağlanan cihazlar için geliştirilen Wi-Fi protokolünün altıncı nesli olarak duyurulan yeni standart ile kablosuz bağlantı hızlarında önemli bir artış sağlanmış olacak.

IEEE standart kodu 802.11ax olarak belirlenen Wi-Fi 6 protokolünde saniyede 2.54 Gigabit’e varan hızlara ulaşmak mümkün olabilecek. Wi-Fi 6 desteğine sahip cihazlar raflardaki yerini almaya başladı bile. Sertifikasyon programının başlamasıyla birlikte, Wi-Fi 6 standardına uygun olarak üretilen access point, router, akıllı telefon gibi cihazlar bu standardı kullanmaya başlayacaklar. Wi-Fi 6 sertifikasını ilk alan cihazlardan biri Samsung Galaxy Note 10 cep telefonu oldu.

Wi-Fi 6 standardı ile çalışan router cihazlarına bağlanan Wi-Fi 5 (802.11ac) destekli mevcut cihazlar da Wi-Fi 6 standardının getireceği performans artışından faydalanabilecekler. Zira Wi-Fi 6 standardını kullanacak olan network cihazları geriye dönük uyumluluk konusunda da performans iyileştirmesi sağlamakta.

Halihazırda son kullanıcının yararlanmakta olduğu Wi-Fi 4 (802.11n) teknolojisi 450 Mbps, Wi-Fi 5 (802.11ac) teknolojisi ise 1,27 Gbps veri aktarım hızı sunarken, Wi-Fi 6 standardı ile birlikte kablosuz internet bağlantı hızında iki kat artış sağlanmış olacak.

Haber: Alp Yener

Kaynak: mecaz.com.tr

Editör: TE Bilisim