Sosyal medya düzenlemesinin bu sabah saatlerinde TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasının ardından, kamu çalışanlarına yönelik bir düzenleme de yürürlüğe girdi. Kamudaki görevini icra eden memurlar, bu görevleri yerine getirirken artık yabancı şirketlerin sunmuş olduğu WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını kullanamayacaklar.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin açıklamalarına göre bu düzenleme, "kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması" amacıyla uygulamaya koyuldu. Kamu çalışanlarına yönelik yayınlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi uyarında yabancı şirketlere ait haberleşme uygulamaları yerine yerli uygulamalar kullanılacak.

KULLANILACAK UYGULAMA BELLİ OLDU

Güvenlik dışında bir diğer etmen ise yerli uygulamaların teşvik edilmesi oldu. Milli güvenliği etkileyecek kritik düzeydeki bilgi akışının yabancı şirketlere ait uygulamalarla iletilmesi hedefleniyor.

Daha önce kamu kurumlarında çalışanların haberleşmeleri amacıyla geliştirilen PttMessenger, düzenlemeyle birlikte yeniden gündeme gelebilir. Diğer yerli uygulamalar da bu süreçte daha fazla ilgi göreceğe benziyor.

Editör: TE Bilisim