Jeri Ellsworth adlı bilgisayar çip tasarımı uzmanı kadın girişimcinin önderliğinde geliştirilen proje ile, bilgisayar görüntüleri monitörlerden çıkıp, odanızda, sehpanızda, masanızda, kısacası evinizin içindeki herhangi bir yerde görünür hale geliyor. Bugüne dek bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız holografik görüntüler, bundan böyle gerçek hayatta da karşımıza çıkacak.

Daha önce 2013 yılında Rick Johnson ile birlikte kurduğu Technical Illusions şirketi ile CastAR Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) kickstarter projesini hayata geçiren ve bu proje kapsamında destekçilerinden 1 milyon Amerikan Dolarının üzerinde bağış toplayan Jeri Ellsworth, CastAR projesinin tamamlanmaya yakın haldeyken 2017’de iptal edilmesinin ardından, toplanan 1 milyon doların üzerindeki fonlama ödemesini destekçilere iade etmişti.

Tamamlanamayan CastAR projesinin ardından Jeri Ellsworth bu kez Tilt Five adlı yeni artırılmış gerçeklik projesini duyurdu ve yine kickstarter.com kanalı ile fonlamaya açtı. CastAR deneyimi sayesinde neredeyse hazır bir proje olarak başlatılan Tilt Five projesinde hedeflenen bağış miktarı 450 bin dolar ve proje başlatılalı henüz birkaç saat olmasına rağmen, hedeflenen fonlama miktarının neredeyse yarısı toplandı bile.

Kickstarter projeleri kullanıcıların maddi destekleriyle fonlanıyor ve yapılan bu destekler genellikle karşılıksız olmuyor. Örneğin Tilt Five projesine destek olanlar, ürün piyasaya çıktığında bu ürüne ilk sahip olan ayrıcalıklı kullanıcılar olacaklar. Piyasaya çıktığında fiyatının daha yüksek olması beklenen ürüne, kickstarter projesi kapsamında destek verenler 339 dolarlık fonlamaları ile, bir adet ürün sahibi de olacaklar.

Augmented Reality, bir süredir kullanılmakta olan Virtual Reality sisteminin geliştirilmiş hâli. Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) sisteminde görüntüyü VR gözlüğünün içindeki küçük LCD ekranlar sayesinde görüyorsunuz. Artırılmış gerçeklikte ise bilgisayar görüntüleri ile gerçek dünya bir araya getiriliyor. Artırılmış gerçeklik sistemi ile oynanan bilgisayar oyunlarındaki görüntüler bilgisayar monitörü üzerinde değil, evinizdeki sehpa veya masanın üzerine yerleştireceğiniz özel bir zemin ile, masanızın üzerinde holografik biçimde oluşuyor. Böylece, oynadığınız oyunlardaki canavarları ekranda değil, sehpanızın üzerinde görüyorsunuz. Tabii bu görüntüleri görebilmek için yine özel bir gözlük kullanmanız gerekiyor.

Projenin kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz: http://kck.st/2lgnDZI

Haber: Alp Yener

Kaynak: mecaz.com.tr

Editör: TE Bilisim