Tosyalı Holding’e Filyos Projesi’nin verilmesi için gerekli zeminin çok önceden hazırlandığını iddia eden Rafet Vergili şu ifadeleri kullandı: 
Filyos Limanı ile ilgili bize bir teklif gelseydi ben tek başıma bunu yapabilirdim. Şuanda anlaşılan mevcut grubun yaptığı işi yapabilirdim. Benim şirketlerim yapabilirdi. Arazi alacağım, yollarını yapacağım, düzenleyeceğim, elektrik problemlerini çözeceğim. 
Her şeyi devlete yaptıracaklar
Bunları da yüzde yüz devlete yaptırırlar. Kendileri de yapmazlar. Yüzde yüz devlete yaptırırlar bu kadar iddialıyım. Su için zaten yanında Filyos geçiyor 10 metre kuyu çaktığın zaman her tarafı suya boğarsın. Sonra öyle bir yere her türlü yatırımcıyı taşıyabilirsin.
Tayyip Bey’in bilgisi var deniliyor
Önce bir beklemek lazım, bakalım ne yapıyorlar. Benim rahatsız olduğum konular endüstriyel bölge yapılıyor, gruba veriliyor ve sonunda da bundan “Tayyip Beyinde bilgisi var” deniliyor. Bu rahatsız edici bir kelime. Ben Karabük’ü düşünürüm.  O kişinin de siyasi bir kimliği olabilir ama Karabük’te de Ak Parti’nin yüzde 70’e yakın bir oy potansiyeli var.
Kendilerine orada “Bu gurup yapacağı işle ilgili size herhangi bir rapor sundu mu, yapacağı fabrikaların cari açığa ne kadar faydası var? ” diye sordum.  Kimse cevap veremiyor. Filyos Limanı’ndaki sanayileşmenin öncelikli hedefi şu olmalı. Bir kere cari açığa faydası olacak. 
Her yapacağım diyene veremezsin
Tamamen yurt dışından gelen ürünler ile ilgili tesislerin yapılması gerekir.  Bizim ülke olarak açığımız nedir, 150 milyar dolar. Filyos Limanı’na en kötü 3 milyar dolar faydası olacak öncelikli tesislerin izinlerinin verilmesi gerekir. Sen bunlar için bir talep toplarsın ve bunları değerlendirirsin. Her “demir çelik fabrikası yapacağım” diyen adama bunu vermezsin ama” zırh çelikleri yapacağım” diyen adama bunu verirsin. Tabi bunları örnek olarak söylüyorum.  
Demir çelikçiler hayatta çalışmaz
Çalışacak işçi sayılarını ve enerji kriterlerini göz önünde bulundurursun. Böyle bir planlama yaparsın. Yalnız demir çelik sektörünü de sınırlamazsın. Kimya sektörünü de sokarsın. Ama sen kalkıyorsun ortada projesi olmayan demir çelik yatırımcısı şemsiyesi altında demir çelikçiler hayatta çalışamazlar. Çünkü onlara yaşam hakkı vermez. Bilemiyorum çok hoş olmayan bir tablo ile karşı karşıyayız.

Editör: TE Bilisim