Yavuzyılmaz sordu, Merkez Bankası topu taca attı..

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türk Lirası'nın, Amerikan Doları ve Euro karşısında 01-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında yaklaşık % 40 değer kaybetmesi üzerine, 13 Ağustos 2018 günü Merkez Bankası'na bir dilekçe sunmuştu. Yavuzyılmaz Merkez Bankası'na sunduğu dilekçesinde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi menfaatlerine çevirerek ekonomik kar elde edip, TL'nin değer kaybetmesine etki eden ve 1 Milyon Dolar / Euro düzeyinin üzerinde alım satım işlemi  yapan firma, kuruluş ve kişilerin kim olduğunu sormuştu.

Merkez Bankası'nın dün itibari ile dilekçesine cevap verdiği Yavuzyılmaz, verilen cevapta, ekonomik olarak saldırı altında olduğumuzun söylendiği söz konusu tarihlerde yüksek miktarda döviz alım satımı işlemi ile ölçüsüzce kar elde eden firmaların, halkı fakirleştirmelerine rağmen, açıklanmaları halinde zarar görecekleri sebebiyle korunduğunu belirterek, 'Peki halkın gördüğü zarar ne olacak?' diye sordu.

Yavuzyılmaz 13 Ağustos tarihli dilekçesi ile ilgili yaptığı açıklamada; ‘Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden istifade ederek, daha çok kar elde etmek amacıyla 1 Milyon USD, EURO ve üzerindeki tutarlarda döviz cinslerinde alım satım yaparak TL'nin değer kaybetmesine ve her geçen gün halkımızın daha da fakirleşmesine neden olan yerli/yabancı/uluslararası sermayeli firmaların, kuruluşların ve şahısların kamuoyu nezdinde bilinmesi amacıyla 4982 sayılı yasa uyarınca T.C.Merkez Bankası Başkanlığı'na Bilgi Edinme Dilekçesi sunmuş bulunuyoruz.

T.C.Merkez Bankası Başkanlığınca tarafımıza verilecek yanıtı kamuoyuyla paylaşılmak üzere basın mensuplarına iletileceğim' demişti.

Merkez Bankası Yavuzyılmaz'ın dilekçesine yaptığı geri dönüşte Bilgi Edinme Kanunu'nun 17 ve 28. maddeleri gereğince sorulara cevap verilmesinin ticari faaliyet ve rekabet şartlarına zarar vereceği gerekçesi ile Yavuzyılmaz'a yanıt veremeyeceğini belirtti. Merkez Bankası ayrıca, 21 ve 32. maddeler ile verilecek cevabın 'özel hayatın gizliliği' kapsamında olacağı temeline dayandırarak adeta 'topu taca attı'.

Yavuzyılmaz geri dönüş ile ilgili yaptığı açıklamada; "Bildiğiniz üzere 13 Ağustos 2018 tarihinde Bilgi Edinme İsteğiyle Merkez Bankası'na sormuştuk; madem ki ülke olarak ekonomik bir saldırı altındayız ve hepimiz aynı gemideyiz, o halde; 1-12 Ağustos tarihleri arasında TL karşılığı yüksek miktarda döviz alım satımı yaparak kar eden firmaları, kişileri ve kurumları bilmeye de hakkımız var, demiştik. Kim bunlar diye sormuştuk.

Dün itibariyle tarafıma ulaşan Merkez Bankası'nın yanıtını sizlerle paylaşıyorum.

Özetle; sözkonusu tarihler arasında yüksek miktarlarda sürekli döviz alım satım işlemleri yaparak ülke ekonomisini batırarak fahiş karlar elde edenleri açıklayamayız, açıklarsak bu firmalara, kişilere ve kuruluşlara zarar vermiş oluruz diyor. Peki halkımızın gördüğü zarar ne olacak?" dedi.

Merkez Bankası'nın yaptığı geri dönüş şöyle:

Editör: TE Bilisim