“Türkiye ve bölge için çok önemli olan bir projedir”
Toplantının iki amaçla yapıldığını konu başlığı açısından tespitler yaptığını ifade eden Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, “Birincisi Karabük Demirçelik sektörünün Filyos projesinde değerlendirilmesi, ikincisi Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kamulaştırılmasının bir an önce tamamlanarak sanayici ile buluşmasını sağlanması gibi çok önemli gördüğüm amaca dönük bir toplantı yapılıyor.

"Katma değeri yüksek üretim istiyoruz"

Aslında bu toplantıyı düzenleyen valimiz ve özellikle Karabüklü sanayicilerimiz, demirçelik sektörünün önemli kuruluşları ve onların yetkilileri ‘Biz artık Karabük’te sadece demirçelik üreten bir noktada kalmak istemiyoruz. Sadece inşaat demirleri üreten, tren tekeri üreten olarak kalmak istemiyoruz’ diyorlar. Yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürünler üretmek istiyoruz. Çünkü dünya ile rekabet edebilmek buradan geçer. Önümüzde iki tane imkan görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Filyos Projesi'dir. Filyos Projesi sadece limandan ibaret bir proje değildir. Filyos Limanı, endüstri bölgesi, serbest bölge ve gelişim alanı diye 4 adımdan oluşan Türkiye ve bölge için çok önemli olan bir projedir” diye konuştu.

“Türkiye’nin en büyük limanı olacaktır”
Filyos Projesi'nin aşamaları hakkında da bilgi veren Şahin, “Altyapı ihalesi yapıldı. O da bitmek üzere ve mendirekler yapılıyor. Mendirek deyip geçmeyelim. İki tane mendirek, biri 3 biri 2 kilometre uzunluğunda. 538 milyon TL ile ihaleye çıkmış çok önemli bir projedir. Bu bittikten sonra limanın yani yük indirme ve bindirme bölümlerinin yer alacağı limanların ihalesi yapılacaktır. İlgili bakanlık yap işlet devret modelini uygulamak istiyor ki bir an önce realize edilsin.

"Serbest bölge şart"

O konudaki hazırlıkların devam ettiğini biliyorum. Karabüklüler olarak bu serbest bölgede biz yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürünler üretmek istiyoruz. Bu konuda bu proje içerisinden yer almalıyız. Karabük bu proje içerisinde zaten yer alacaktır, almak zorundadır. Çünkü Filyos Projesi sadece o sınırlarda kalacak proje değil. Bu proje gerçekleştiğinde Türkiye’nin en büyük limanı olacaktır. Yıllık 25 milyon ton kapasitesi olacak bir projedir” ifadelerini kullandı.
 

Editör: TE Bilisim