Yavuzyılmaz, Bakanlığın yurt genelinde hava kalitesini değerlerini test ettiği, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nda (UHKİA) belirtilen verilerine göre, Zonguldak - Karadeniz Ereğli istasyonu hava kirliliği indeksinin (HKİ) “Hassas ve Sağlıksız seviye” olarak ölçümlenmesi konusunda şu ifadelere yer verdi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yurt genelinde hava kalitesini gözlemlendiği, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) verilerine göre son günlerde Karadeniz Ereğli İstasyonu ölçümlerinde, normal değerlerin üzerinde bir seviye tespit edilmektedir. Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaştığı bu verilerde, yurt genelindeki istasyonlardan ölçülen hava kalitesi, Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) denilen ve hava kalitesini iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli şeklinde derecelendiren bir sınıflama sistemi ile paylaşılmaktadır.
Ereğli ilçemizde bu sınıflandırma düne kadar “hassas seviye” olarak gözlemlenmiş bugün itibariyle de bu seviye “Sağlıksız” kategorisine geçmiştir.
İlimizde hava kalitesinin mevcut durumunu, Bakanlığın internet sitesinin yanında benzeri ölçümler yapan farklı sitelerden de izlemekteyiz. Hava kirliliğine etki eden çeşitli faktörler mevcut. Uzun dönem raporları dışında görülen bu ani kirlilik yükselişlerinde, meteorolojik olaylar, atmosferde meydana gelen dinamik etkenler ve bu etkenlere bağlı olarak çevre kirleticilerin Ereğli’de alçak basıncın etkisiyle yığılması gibi ihtimaller söz konusu olabileceği yönünde bilgiler aldık. Mevcut ölçümlerin Ereğli’nin gerçek hava kalitesini yansıtıp yansıtmadığı ve kirlilik artışının kaynağı konusunda araştırmalarımız devam etmektedir.”
Editör: TE Bilisim