Saadet Partisi Zonguldak Milletvekili adayları Burak Erol ve Engin Zeren, Çaycuma'ya bağlı Hacıbadi ve Dursunlar Köylerinde seçim çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Kalabalık bir gruba seslenen Erol, tarım alanlarının amaç dışı kullanıldığını ifade ederek, partilerinin tarım politikalarını anlattı.  Saadet iktidarında tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olarak ilan edileceğini söyleyen Erol; "Tarımsal üretim; bitkisel üretim ve hayvansal üretim birbirini tamamlayan özelliğe sahiptir. Her iki alandaki üretim birlikte ele alınacak ve gerek bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz ve gerekse hayvansal üretim yapan yetiştiricilerimiz ve besicilerimiz desteklenecektir.  

"KESİNLİKLE İMARA AÇILMAYACAKTIR"

 Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı engellenecektir.  Şehir imar planları yapılırken birinci derece tarım alanları kesinlikle imara açılmayacaktır. Ayrıntılı toprak etütleri yapılacak ve ülke bütününde arazi kullanım planı hazırlanacaktır. Üreticiyi güçlendirmenin ve üretimi artırmanın yolu kooperatifçilikten geçmektedir. Tarımsal ürünlerde kooperatifçilik güçlendirilecek ve bunun için kooperatifçilik yeniden yapılandırılacaktır.

GAP, KOP...

Tarım kredi kooperatifleri ile tarım ve hayvancılıkla uğraşan kooperatifler desteklenecektir. Tarımda yeni teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılacaktır. Tarım-sanayi işbirliği ve entegrasyonu artırılacaktır. Sulanabilir tarım arazilerinin sulama ve drenaj hizmetleri hızla tamamlanacaktır. Teknik ve ekonomik bakımdan sulanabilir durumda olan 8,5 milyon hektarlık tarım arazisinin tamamı mümkün olan en kısa sürede sulanır duruma getirilecektir. Yıllardan beri yapımı devam eden GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ve KOP (Konya Ovası Projesi) bir an önce tamamlanacaktır.  Su zayiatını azaltan ve toprağı koruyan sulama yöntemleri uygulanacaktır. Yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın tarımda kullanılabilmesi için gerekli proje ve yatırımlara öncelik verilecektir.  Organik tarım yaygınlaştırılacak ve desteklenecektir.  Her türlü tohumun yerli üretimi teşvik edilecektir.  

 "ARZU EDİLEN DÜZEYDE DEĞİL"

Tohum geliştirme ve koruma enstitüleri kurularak tohumculukta dışa bağımlılığın önüne geçilecek ve organik ürünlerin üretilmesi teşvik edilecektir. Tohumculuk sektöründe asıl katma değer hibrit sebze tohumlarının üretimindedir. Türkiye tohumculukta arzu edilen düzeyde değildir. Tohumculuk yabancı tohum firmalarının tekelindedir. Yerli tohum firmaları dış rekabet karşısında devlet tarafından desteklenecektir.  Denetimler artırılarak GDO'lu ürün üretimi ve ithalatına müsaade edilmeyecektir.  Tarım destekleri, girdiler ve ürün üzerinden yapılacak ve destekler yeterli seviyeye çıkartılacaktır. AB'nin dayattığı tarım ve hayvancılığımızı olumsuz etkileyen uygulamalar, kotalar, sınırlamalar milli menfaatlerimize uygun biçimde yeniden düzenlenecektir. Tarım ve hayvancılık alanları "Stratejik Sektör" olarak özel korumaya ve desteğe tabi tutulacaktır. Bu konudaki Ar-Ge çalışmaları yaygınlaştırılacak ve desteklenecektir.

"ÜRÜN BAZINDA POLİTİKALAR"

Tarım sektörüne verilecek desteklerle ülkemizde bitkisel ve hayvansal üretimde arz fazlası oluşturulacak, doğru ve içinde gelecek projeksiyonu barındıran bir pazarlama stratejisiyle ülkemiz eskiden olduğu gibi ihracatçı konuma geçirilecektir. Tarımsal sanayinin en önemli unsuru olan şeker fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarılarak şeker sektörü ülke ihtiyacının yanında ihracat odaklı olarak yeniden yapılandırılacaktır. Fındık, çay, tütün, zeytin, pamuk, pancar ve yaş sebze gibi stratejik ürünler için ürün bazında politikalar geliştirilecektir. Türkiye'nin markası haline gelen Antep fıstığı, fındık, üzüm, kayısı, incir, narenciye, ceviz, pamuk, zeytin gibi tarım ürünlerinin hak ettiği değeri görmesine özel önem verilecek, aynı bakışla sebze ve meyve üreticiliği desteklenecektir.

ORTA VE UZUN DÖNEMLER

Üniversite-çiftçi işbirliği sağlanacak, tarımda eğitim, özellikle üreticilerin talepleri ve iş durumları göz önüne alınarak sürekli hale getirilecektir.  Mera ve otlaklar ıslah edilecek, meralardan ve otlaklardan çiftçi ücretsiz yararlanacaktır. Mera ve otlaklar amacı dışında kullanılmayacaktır.  Tarım sektörünün geliştirilmesi için güvenilir tarımsal verilerin temini, ürün pazarlama altyapısının iyileştirilmesi ve arazi parçalığının azaltılması sağlanacaktır.  Hayvancılık alanında kısa vadeli çözüm olan ithalat yerine yurt içinde üretimin sürdürülebilir şekilde geliştirilecektir. Hayvancılık destekleme konuları ve destek tutarları orta ve uzun dönemleri kapsayacak şekilde planlanacaktır" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim