ÖZEL İÇERİK

 

Maden Şehitleriyle ilgili kapsam genişletildi. Soma ve Ermenek maden facialarında yaşamını yitiren maden işçilerini kanunla şehit sayan düzenlemenin ardından talep ve eleştiriler hükümet kanadında karşılık bulmuş ve düzenlemenin çapının genişletilmesi yönünde söz verilmişti. Son olarak Zonguldak İl Kongresi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak'taki maden şehitlerinin de kanunla resmi olarak şehit sayılacağını ve birer yakınlarının kamuda işe alınacağını açıklamıştı.

Konuya ilişkin kanun hükmünde kararname yayınlandı ancak 2003 ile 2014 yılları arasında maden şehidi olanları kapsaması tepkilere neden oldu.

Yasanın bu haliyle uygulanması durumunda 5 bin civarında maden şehidi bulunan Zonguldak'ta büyük facialarda yaşamını yitiren işçiler dahil büyük çoğunluğu şehit sayılmamış olacak. Bu düzenlemeyle yasanın kapsayacağı şehit sayısının 50 civarında olması bekleniyor.

Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit ve şehit aileleri yasanın bu haliyle uygulanmasına itiraz etmeye hazırlanıyor.

 

 

Editör: TE Bilisim