Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu'nda, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"'nin geçen hafta başlayan görüşmelerine devam edildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, kamuoyunda "İttifak Yasası" olarak bilinen kanun teklifinin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerinde söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

CHP'li Demirtaş konuşmasında, iki partinin baraj sorunu olduğuna dikkat çekerek " İttifakın küçük partisinin yüzde 10, büyük partisinin ise yüzde 50+1 baraj sorunu var. İşte bu teklifle, barajlar muhafaza edilerek barajı nasıl aşarız diye bir formül üretilmeye çalışılmış ve sonuç olarak da bu kanun teklifi Türkiye'nin gündemine gelmiştir" dedi.

TEKLİF ANAYASA'YA AYKIRI!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin, TBMM'de bulunan bütün partiler ve Türk milletiyle beraber önlendiğini vurguladı.  20 Temmuz'da ilan edilen OHAL ile FETÖ terör örgütüyle mücadelenin hedeflendiğinin söylendiğini hatırlattı," Ancak gelinen noktada Türkiye'de demokrasi tamamen tahrip edilmiştir."diye konuştu.

CHP'li Demirtaş; "Türkiye olağanüstü hâlin olağanüstü koşullarında, 16 Nisanda bir referanduma gitti. Bu referandumla maalesef  tek adam rejimini inşa eden gayrimeşru bir sonuç ortaya çıktı.  16 Nisandaki halkoylaması, Yüksek Seçim Kurulu tarafından mühürsüz oy pusulalarının  geçerli kabul edilmesi ile  meşruluğunu yitirmiştir. Bu teklif, maalesef, 16 Nisandaki mühürsüz pusulalarla gayrimeşru hâle gelen referandumu meşru hâle getirmeye çalışan bir tekliftir.  Esasen 16 Nisandaki gayrimeşruluğun mütemmim cüzü olan bir tekliftir.   Bu, demokrasimizi iyice zayıflatan, temsilde adaleti tamamen ortadan kaldıran, kuvvetler ayrılığı ilkesine ve  Anayasa'ya da açıkça aykırı olan bir tekliftir"dedi.

SİYASİ SİHİRBAZLIK!

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, bu teklifle, siyasi bir sihirbazlık yapıldığını, oy artırılmadan milletvekili sayısının arttırılmaya çalışıldığını  ifade etti.

Teklifle, seçimlerin güvenirliliğinin ve güvenliğinin de ortadan kaldırılacağını belirtti.  Seçim hilelerinin yasal hâle getirilmeye çalışıldığına vurgu yapan Ünal Demirtaş, bu teklifin  kabul edilmesi halinde  Türkiye'de artık, "Seçim yapılıyormuş gibi"olacağını kaydetti.

MÜHÜRSÜZ OY PUSULASI DÜNYADA YOK!

CHP'li Demirtaş, yeni sistemin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağını ve tek adam rejiminin inşaa edeceğini söyledi, "Bu yasa  bizim görüşümüzün doğruluğunu  kanıtlıyor" dedi.

Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında; "Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi oy pusulalarının aynı zarfa konulmasına yönelik düzenleme yapıyorsunuz. Hani bu kuvvetler birbirinden sert bir şekilde ayrılıyordu?

O zaman niye iki seçimin oy pusulalarını aynı zarfa ve aynı sandığa  koyuyoruz? Dolayısıyla, bu durum bile aslında 16 Nisanda geçen rejimin tek adam rejimi olduğunu ve bu ittifak yasasının da o rejimin mütemmim cüzü olduğunu açıkça göstermektedir. Mühürsüz oy pusulaları yasal olarak da geçerli hâle getirilmektedir bu yasayla. Aslında bu düzenleme 16 Nisanın da gayrimeşruluğunu bu şekilde  teyit etmektedir. Denilmektedir ki: "Oy pusulalarının mühürsüz olup olmamasının herhangi bir önemi yoktur. Önemli olan pusulanın filigranlı olmasıdır. Eğer oy pusulalarının sadece filigranlı olması yeterli ise niye mühür vuruyoruz? O zaman ne yapalım? Bütün pusulalar mühürsüz olsun, ne gerek var. Aslında burada seçimin güvenliğini sağlayan en önemli unsurdur oy pusulalarının ve zarflarının mühürlü olması. Neden önemlidir? Çünkü  pusulanın ve  zarfın o sandık için hazırlandığının ve o sandıkta kullanıldığının tek karinesi mühürdür. Bu mühürler yoluyla, kullanılmayan oy pusulalarının tespiti yapılır ve onlar da sayılarak, sabitlenerek oy hırsızlığının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Dünyada mühür  kullanılmadan yapılan bir seçim yoktur. Eğer iddia edildiği gibi, üzerindeki filigran yeterli  olacaksa, o zaman, dediğim gibi, mührü tamamen ortadan kaldıralım." ifadelerini kullandı.

SEÇİM SONUÇLARINA GÖLGE DÜŞECEK!

Bu kanuna göre yapılan seçimlere baştan gölge düşeceğine dikkati çeken CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, bundan sonra yapılan tüm seçimlerin de gayrimeşru hâle geleceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim