CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuşmasında bu bütçenin esnafın, memurun, çiftçinin, köylünün, asgari ücretlinin, taşeron işçisinin bütçesi değil, tuzu kuruların bütçesi olduğunu ifade etti. Çalışma yaşamının sorunlarının çözülmediğine de vurgu yapan CHP’li Demirtaş; konuşmasında şunları belirtti:

“SORUNLARI KARŞISINDA ÜÇ MAYMUNU OYNADINIZ!

Bu bütçe, işsizin bütçesi değildir. Bu bütçe emeklinin, emeklilikte yaşa takılanların, esnafın, memurun, çiftçinin, köylünün, asgari ücretlinin, taşeron işçisinin de bütçesi değildir. Bu bütçe sarayın bütçesidir. Sarayın çevresinden dolarla ihaleler alan yiyicilerin, küresel tefecilerin, tuzu kuruların, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerin bütçesidir. İş ve çalışma yaşamı, sorunlarla dolu bir alandır. Ak Parti, 16 yılda birikmiş hiç bir sorunu çözmemiş, tam tersine bütün bu sorunlar, artarak devam etmiştir. Çünkü Ak Parti, 16 yıl boyunca, çalışma yaşamının sorunları karşısında üç maymunu oynamıştır. Bu sorunları çözmek için de hiçbir çaba sarf etmemişlerdir.

SEÇİM SONRASI IMF KAPISI!

Bugün Türkiye, büyük bir ekonomik krizin içinden geçiyor ve bu kriz derinleşerek devam ediyor. Seçimden sonra IMF kapısına gidileceği de çok açıktır. İşte bu büyük krizin faturasını da malasef çalışanlar, ağır bir şekilde ödemeye başladılar. Kayıtdışı çalışma, güvencesiz ve esnek çalışma, düşük ücret, yasal hakların gaspı, işsizlik ve yoksullukla çalışanlar bunu ödüyor.

MECLİS ÖNÜNDE BİR İŞÇİ  KENDİNİ  YAKTI!

Sıtkı Aydın,  Ak Parti’nin yanlış politikalarının faturasını ödeyen işçilerden biri. Ak Parti Samsun Çarşamba üyesi ve oyunu da Erdoğan’a vermiş. İnşaatta taşeron işçisi olarak çalışırken, iş kazası geçiren ama kendi deyimiyle “bir köpek ölüsü gibi” kapıya bırakılıp  gidilen bir işçidir Sıtkı Aydın.

Oyunu verdiği Erdoğan’dan  iş istediği halde, 5 yıldır iş bulamayan, borç batağına saplanan bir işçidir Sıtkı Aydın. Son çare olarak meclise gelmiş, sesini duyurmak için kendini yakıp, ölmek istemiştir. Sıtkı Aydın, kendini yakalı 1 yıl oldu ama bugün Sıtkı Aydın, hala mağdurdur. Sıtkı Aydın, bir Türkiye gerçeğidir. Ak Parti'nin Türkiye’yi getirdiği acı tablodur.  Bu bütçe, kendini yakan Sıtkı Aydın’ın da bütçesi değil, İşçinin de bütçesi değil. İşte biz bunun için bu bütçeye “sarayın” bütçesi diyoruz…

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ!

Türkiye de kayıtlı çalışanların %43’ü, asgari ücretle çalışmaktadır. Asgari ücret miktarı, 10 milyon çalışanı direk ilgilendirmektedir. Bu sebeple asgari ücret, Türkiye’deki en büyük toplu sözleşmedir. Bugün TÜİK’e göre makyajlı resmi enflasyon % 25’tir. Ancak, halkın gerçek enflasyonu ise %40’dır. 2018 başında, aylık 427 dolar olan asgari ücret, bugün itibarıyla aylık 298 dolara düşmüştür. Asgari ücret, döviz bazında %30 erimiş ve neredeyse “Çin” düzeyine düşmüştür. Bugün asgari, ücret açlık sınırının altındadır. Bugün asgari ücret, sefalet ücreti olmuştur.

80 TRİLYONA SIFIR VERGİ!

Bugün asgari ücretten vergi ve SGK primi olarak kaynağında yapılan kesintiler 426 TL'dir. Asgari ücretilinin ödediği dolaylı vergiler ise, 269 TL'dir. Yani, asgari ücretli devlete; bir ayda 695 TL., bir yılda ise 8.340 TL ödemektedir. Yani, asgari ücretlinin brüt maaşının % 35’i, devlete gitmektedir. Bir de, burada “Man Adası'ndaki” 5 sterlinlik şirketten, 15 milyon dolar çıkaran saray çevresi, ne kadar vergi ödemiş ona bakalım!

15 milyon dolar yani 80 trilyon için saray çevresinin ödediği vergi ise; “0”sıfırdır. Asgari ücretli, bir yılda 8.340 TL. devlete vergi öderken, Man’cılar 80 trilyon için devlete “tek kuruş” ödememişlerdir.

ASGARİ ÜCRET, NET 2 BİN 200 TL OLMALI!

Vicdanınıza sesleniyorum, Adalet bunun neresinde? İnsanlık bunun neresinde? Vicdan bunun neresinde?

İşte biz bunun için bu bütçeye; “işçinin bütçesi değil” diyoruz, İşte biz bunun için bu bütçeye; “tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerin” bütçesi diyoruz. Asgari ücret, en az net 2.200 TL olmalıdır. Ve asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Biz CHP’li belediyelerde uygulamaya başladık CHP’li belediyelerde asgari ücret, net 2.200 TL'dir. CHP'li belediyelerde çalışan asgari ücretlilere hayırlı olsun!!!!...

4 MİLYON EMEKLİ İŞ ARIYOR!

Bugün 12 milyon emeklinin %70’i asgari ücretin altında maaş almaktadır. Buna rağmen, emeklilerin maaşlarından hastane ve ilaç katkı payı kesilmektedir. Yine emeklilerimizin %80’i borç batağındadır, 4 milyon emekli ya çalışmaktadır ya da iş aramaktadır. Emeklilerin maaşları günden güne erimektedir. 16 yılın sonunda emekliler, perişandır. İşte bunun için biz bu bütçeye, “emeklinin bütçesi değil” diyoruz. İşte biz bunun için bütçeye “ tuzu kuruların bütçesi” diyoruz…

Bu bütçede sayın cumhurbaşkanı kendi maaşına %26,2 zam yapıyor. Brüt maaşı 74.500’e çıkıyor.Bir de, 10 bin TL. emekli maaşı var. Harcaması var mı? Hiçbir harcaması yok. Bütün harcamalarını devlet karşılıyor. Bugün Cumhurbaşkanının maaşı, asgari ücretin 25 katıdır. Sayın cumhurbaşkanının maaşında gözümüz yok ama emekliye, işçiye, memura ne kadar zam yapılacak? Göreceğiz…

Eğer cumhurbaşkanı kendi maaşına %26 zam yapıyorsa, emeklinin, işçinin, memurun da maaşına en az %26 zam yapılmalıdır."

Editör: TE Bilisim