AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, "Önemli olan Zonguldak'ın istikrarlı bir ortamda, güçlü bir şekilde sorunlarının çözülmesidir. Eylem planı olarak kısa, orta ve uzun vadede çözülecek sorunları masaya yatırıp takipçisi olacağız. Yerelde belediye başkanlarımızın zafiyetlerini gördük, bana göre basit, takip edildiği takdirde çözülmeyecek konular değil. Bunların kısa sürede çözülmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, 93,9 Değişim Radyo'da yayınlanan ve Şenol Azman tarafından sunulan "Kara Tren" programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Partinin kuruluşundan itibaren 2015 yılına kadar AK Parti'nin çeşitli aşamalarında görev yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

"1963 Zonguldak Beycuma doğumluyum. Ticaretle uğraştım. Partimizin kurulduğu dönemde esnaf arkadaşlarımızla birlikte o günkü ekonomik sıkıntıları konuşurken, cumhurbaşkanımızın kurduğu partiye destek vereceğimizi söylüyorduk. Kısa zaman diliminde yönetim oluşturuldu. Polat Türkmen'in il başkanlığı yaptığı yönetim oluştu. Merkez ilçe başkanımızın görevi ilk erken seçimde bana önerildi. 2002 yılındaki ilk seçimi merkez ilçe başkanı olarak yürüten ekipte görev aldım. Celil Uzun'un yerine il başkanı oldum. 2015 yılındaki genel seçimler için il başkanlığı görevimi bugünkü İl Başkanımız Zeki Tosun'a devrettim. Partimizin her zaman yanında olduk. Erken seçim kararı alınmasıyla aday adayı olduk. Cumhurbaşkanımızın ve parti yetkililerimizin teşkilat tecrübesi olan arkadaşları listeye göstermesiyle aday oldum."

"2002 HEYECANINI YENİDEN CANLANDIRDIK"

Uçar, seçim çalışmalarını değerlendirirken ise şunları söyledi:

"Bıçak sırtı seçimdi gibi terimleri kabul etmiyorum. Seçim sürecini yakından takip ettiniz.Basında toto oynar gibi 2-3, 2-2-1 gibi yorumlar yapıldı. Zaman zaman muhalefetten arkadaşlarımızı da davet ettiniz. Herkes kendi penceresinden bakarak olayları yorumladı. Açık söyleyeyim, istatistiksel bir tablo ortaya koydum. AK Parti'nin 2002 yılında aldığı yüzde 34 ile 3-2 oldu burası. AK Parti şimdiye kadar 3'ün altına düşmemiş. Sadece 7 Haziran seçimlerinde 2-2-1 olmuş. MHP'nin o dönemde daha renkli isimleri koymuş, MHP'nin aldığı maksimum oyu almış. AK Parti'nin de o günkü konjonktürde bir gevşeme dönemine gelmiş. Bundan yararlanarak MHP bir vekil çıkarmış. CHP'nin bu dönemde 3 vekil çıkaracağını düşünenler gol yedi. CHP İttifak oylarıyla bu barajı aşabilir deniliyordu ama İyi parti'nin adayları belliydi. Renkli adayları da olsa sonucun değişeceği görüşünde değilim. Bu döneme kadar teşkilatların bu kadar heyecanlı olduğunu, katılım sağladığını görmedim. Ramazan ayı olmasına rağmen arkadaşlarımız programları harfiyen yerine getirdi, güçlü şekilde destek verdi. Bunu bize muhalefet eden arkadaşlar bile size ne oldu, nasıl bu kadar heyecanlısınız dediler. 2002 ruhunun bu partiye geri dönmesi lazım diyordum en başta. Arkadaşlarımız bizi mahcup etmedi. Sadece Ereğli7de değil, merkezde, Çaycuma'da, Devrek'te bu adapla çalıştı."

"ZONGULDAK OYUNU EN FAZLA ARTTIRAN İLLER ARASINDA"

Cumhurbaşkanının Zonguldak'ta yaptığı mitingin Zonguldak için çok önemli olduğunu dile getiren Uçar şöyle devam etti:

"Aday tanıtımında Sayın Cumhurbaşkanımız Polat Bey ve bize ayaküstü konuşma esnasında ‘Zonguldak'ı istiyorum' dedi. Rakamlara baktığınızda Türkiye'de doğu bölgesi hariç, Trakya, Marmara, Ege, Karadeniz bölgesinde oyunu en fazla arttıran illerin başında geliyor Zonguldak.Ülkelerde birtakım değerler değişiyormuş, tuzu kuru insanların umurunda değil. Taşradaki insanlar daha milli duygularla bakıyor. Ülkedeki gelişmeleri yakinen takip ediyor. Bu pencereden bakarak desteğini veriyor. Vatandaşlarla yaptığımız sohbetlerde Türkiye üstüne oynanan oyunların farkında olduklarını ifade ettiler. Konuşmalarımızı keserek, teferruata girmeyin, cumhurbaşkanımıza bugün daha fazla ihtiyacımız var, dediler. Vatandaş partinin listesini beğenmese bile Cumhurbaşkanımıza oy verdi. Oy oranlarını kıyaslarken, parlamenter sistemle devam edilseydi, cumhurbaşkanımızla seçime girilseydi, listenizde kim olursa olsun, Hamdi'ye de kızsa, Polat'a da kızsa Cumhurbaşkanımıza oy verecekti. Bu oran yüzde 42'den yüzde 48'e çıkardı. Boş oyların büyük bölümü de bizim oyumuzdur. Zonguldak genelinde 15 bin 500 boş oy var."

"NE SÖZ VERDİYSEK YERİNE GETİRECEĞİZ"

Ereğli ve Alaplı'nın vekilinin kim olduğu sorusuna ise Uçar şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanımız buraya geldiğinde, bakanlarımızla birlikte, aynı helikopterdeydik. Alanı gördüklerinde coşkulu olduğunu, o saatte bir ilçede böyle bir coşkunun olması onların dikkatini çekti. Saat 23'00'e geliyordu. Bu coşkuya binaen Cumhurbaşkanımız heyecan verici bir konuşma yaptı. Seçim gezilerindeki taleplerimizi, isteklerimizi kırmadılar vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz, biz gittiğimizde üç vekil arkadaşımızla, Zonguldak geçmişe göre iyi bir performans gösterdi, yeni kurulan bir parti var, parti ayrı sandığa, cumhurbaşkanı ayrı sandığa giriyor. Buna rağmen vekillerin ön plana çıktığı bir kampanya dönemi yaşadık. Vekil sayısı ikiye de düşebilirdi ama vatandaşımız büyük teveccüh gösterdi bize. Seçim gezilerinde ne vaat ettiysek onları yerine getirmeye gayret edeceğiz. Kayıtlarımızı yaptırdık, yarın yemin töreni var. Pazartesi günü Cumhurbaşkanımız yemin edecek, kabine açıklanacak, yeni bir dönem başlamış olacak. Zonguldak'ın talepleri neyse tespit edeceğiz, ondan sonra acil bir eylem planı hazırlayacağız. Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar Ereğli'nin vekilidir diye ayrım yapmadık. Hepimizi arayabilir vatandaşlarımız. Vatandaşlar kiminle en çabuk iletişim kurabilir diye düşünürse, benimle kurabilirler. Ereğli Alaplı bölgesinin dezavantaj saydığı şey avantaja dönüşebilir diye düşünüyoruz."

"CEK CAK DİYE KONUŞMAMAK GEREK"

Ereğli Terminali konusundaki bir izleyici sorununa, bu sorunun en kısa sürede çözülmesi için çalışacağını belirterek yanıt veren Uçar, "Hemen çözebileceğimiz sorunları hemen çözmeliyiz. Not kağıtlarını ceplerimize doldurmanın çözüme katkısı olmuyor. Cek cak diye konuşmanın bir yararı yok. Yetki sizdeyse yerel yönetim olarak talimatı verip çözeceksiniz, bölgeden yazı gelecek, bakanlar kurulu kararı çıkacak, karayolları yazacak dediğinizde iki sene üç sene sürüyor, vatandaş da sıkıntı çekmeye devam ediyor. Halkın rahat yaşaması için zeminleri siz hazırlayacaksınız," ifadelerini kullandı.

Milletvekilliğini bir meslek değil, hizmet aracı olarak gördüğünü ifade eden Uçar şöyle devam etti:

"Önemli olan Zonguldak'ın istikrarlı bir ortamda, güçlü bir şekilde sorunlarının çözülmesidir. Eylem planı olarak kısa, orta ve uzun vadede çözülecek sorunları masaya yatırıp takipçisi olacağız. Yerelde belediye başkanlarımızın zafiyetlerini gördük, bana göre basit, takip edildiği takdirde çözülmeyecek konular değil. Bunların kısa sürede çözülmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz."

Uçar, Kilimli sahil yolu ile ilgili bir soruya ise, "Doğal afet oldu orada. Dolgunun orada çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Karayolları ile görüşüp orada Mithatpaşa tüneli bağlantılı önemli bir çalışma var. Kilimli sahil yolunun şimdiye kadar bitmesi gerekirdi. İvedilikle çözülmesi gereken sorunlardan bir tanesi de bu. Bir şey yapılacaksa, hangi tarihte biteceğini vatandaşın bilmesi lazım. Görüşeceğiz, bakalım edelim ile vatandaşı oyalamamak lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinenin açıklanmasının ardından illerin vekilleri ile görüşeceğini ifade eden Uçar, "Sayın valimizle de görüştük, bir dosya hazırlayıp kendisine ileteceğiz. Bu cek cak değil, bunları takip edeceğiz" dedi.

"BEŞ BİN KÖMÜR İŞÇİSİ ALINACAK"

Zonguldak İnağzı'nda kömür ocağında epey mesafenin alındığını, çalışmaya hazır halde bulunduğunu ifade eden Uçar, "diğer sahalarda da çalışma var. Büyük özel firmalar buraya girdiğinde çok daha verimli işletilebileceğine inanıyorum. Zonguldak'ta ocaklara 5 bin kişinin alınacağını söylediğimde beni yalancılıkla suçlayan basın mensubuna, bunun sadece TTK'ya değil, diğer sahalara da alınacağını söyledim. Alacaağzı da bunun içinde. Yan sanayisiyle daha fazla olacaktır bu sayılar. Gelik'teki dik kanatları diğer sahalara da verildiğinde bin de orası alır. Beş bin civarında elimizde istihdam sağlayacak alan var. Enerji bakanımız, cumhurbaşkanımız yerli kömüre önem vereceğiz diyor. Bu duygularla konuşulup orada kalacak değil bu konuşmalar. Bunların takipçisi de olacağız" diye konuştu. Uçar, rödevans sahalarını alan firmaların hazırlık aşamasında bile yüzeli ikiyüz kişilik istihdam sağlayacağını söyledi.

Uçar şöyle devam etti:

"Bizim gibi şehirlerde bin kişilik istihdam için milyonluk yatırımlar yapılıyor. İlçelerimizin yapısına göre oraların yatırımlarını sağlamalıyız. Çaycuma'da hayvancılık, tarım, Devrek'te ormancılık ile ilgili işlere bakalım. İhracata dönük çalışmalar yapılması lazım. Alaplı'da fındıkla ilgili çalışma yapılması lazım. Sadece kömürle ilgili çalışmalar olmaması lazım. Her bölgenin kendine has stratejileri var. Önemli alanları var. Bunları harekete geçirip sahip çıkalım, Zonguldak'ın sorunu kalmaz. Madenciliği kurumsal şekilde yapamadık. Rödevans sahipleri kurumsal olamadı, verimli çalıştıramadı. Asgari ücretin iki katı maaş deniyor. Bu ağır iş kollarından biri. Üç liranın altında, asgari ücretin iki katı altında verim alamazsınız zaten.Devletin de birtakım teşvikleri var. Kurumsal firmalar gelip, TTK'nın çok üstüne çıkarak, İşçi güvenliği standartlarına uyarak TTK'yı unuttururlar bize. TTK'da stratejik öneme sahip en önemli kamu kurumumuz. Onu da desteklememiz lazım. Beş bin kişilik istihdamı bu alanlarda hayata geçirdiğinizde göçü tersine getirirsiniz.

Filyos projesini böyle programlarda konuşmak istemiyorum. Bir radar meselesi var, taşınması gerekiyor. Bu devletin, niye taşınamıyor. Çok basit sorunlar yüzünden gecikmiş durumda. Çok hızlı bir şekilde bunlar çözülür. Buralar endüstri bölgesi ilan edildi. Vatandaşlar burada otomobil fabrikası kurulabilir mi diye. Bakanımız açıkladı, en avantajlı bölgeleri tespit etmeye çalışıyorlar. Bu Türkiye için önemli bir yatırım. En rantabl bölge neresiyse orayı tercih edeceklerdir. Biz elbette Filyos bölgesine yapılmasını istiyoruz, bunu takip edeceğiz. Bunun dışında bir şey olacaksa, başka ağır sanayilerin buraya getirilmesi lazım. Liman projesi bitti, şantiye halinde bile binbeşyüz iki bin kişiye istihdam sağlayacaktır."

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Zonguldak'tan bakan çıkmasına ilişkin bir soruyu değerlendiren Uçar, "Köksal Toptan'ın bir ağırlığı var. Bölgemizde bakanın da büyüğü olarak bölgemizden görev yaptı. Vatandaşta bakan bizden olursa hizmet daha rahat gelir diye bir algı var. Daha da önemlisi, milletvekillerinin aynı dilden konuşması, birlikte hareket etmesidir" dedi.

Yerel Seçimlerin 2018 yılı içinde olup olamayacağına ilişkin bir soruyu ise "Genel seçimden önce erken seçim olmaz dedim, yanıldım. Bunu bana sormayın, erken seçim olmaz derim olur. Bu konuda yorum yapmak doğru değil. Parti yetkililerimiz ne karar verir bilemiyorum. Dün yaptığım bir görüşmede mart ayının doğu ve güneydoğu bölgeleri için sıkıntılı olduğundan öne alınabilir deniliyor. Kış şartlarından dolayı mart ayında sandığa gitmede sıkıntı olur denildi. Mecliste bu konuda bir konsensüs sağlanabilir mi bilemiyoruz. AK parti her zaman bir seçim biter bitmez diğer seçimin hazırlıklarına başlar. Altyapımız hazırdır. Zonguldak ilimizde yetmiş bin üyemiz var. Bu çok ciddi bir rakam. Bunlara hadi bir başlayalım dediğinizde sandıklarda görev alabileceklerin listesini hemen yapabilirsiniz. Yetmiş bin üyeden sandık görevi alamayanlar sitem ediyor bana niye görev vermediniz diye. Bunun parayla ilgisi yok. Gönülden talep edenler bunlar. Bütün bölgelere hakim, profesyonel çalışan bir teşkilata sahibiz.Bunu seçimlerde de gördük zaten," şeklinde cevapladı.

"VATANDAŞIN AYAĞINA GİDECEĞİZ"

Uçar, programda son olarak ise "Seçim sathı mailinde Ereğli Alaplı bölgesinde daha çok çalıştık. Hoş bir atmosferde ramazan ayımızı geçirdik. İftarlarda, teravihlerde vatandaşlarla bir araya geldik. Biz de bu muhabbete layık olabilmek için burada olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Makul ve mantıklı talepler için her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. İnşallah meydanlarda, köylerde, beldelerimizde olacağız. Buyursunlar Ankara'ya gelsinler demeyeceğiz, biz onların ayaklarına gideceğiz. Bir arkadaşımızı her hafta sonu teşkilatlarda nöbetçi bırakacağız. Vatandaşlarımız teşkilatlarımızda sorunlarını ona iletebilecek. Sorunları mahallinde çözeceğiz. Bakanlıklarda çözülecek problemleri orada çözmek için notlarını alacağız. Böyle bir projemiz var inşallah onu hayata geçireceğiz. Bu vesileyle bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

Zonguldak, Ereğli, diğer ilçe ve beldelerden sosyal medya üzerinden iletilen izleyici sorularının da yanıtlandığı program esnasında Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mustafa Kumaş da hazır bulundu.

Editör: TE Bilisim