Avrupa Zonguldaklılar Derneği'nde, Kurban  Bayramı'nın 3. günü bayramlaşma programı düzenlendi.

 Dernek lokalinde vatandaşlarla tokalaşarak  bir süre  sohbet eden Wittke, Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak genel seçimlere doğru, yoğun çalışmalar arasında Avrupa Zonguldaklılar Derneği'ne ziyareti memnunlukla karşılandı.  Wittke, Türkçe ve Almanca bastırdığı  " Türkiye Politikam" isimli kitapçık dağıttı.

Wittke kitapçıkta Belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar arasında, Gelsenkirchen ve İstanbul Büyükçekmece belediyeleri arasında imzalanan kardeş şehir çalışmaları yanı sıra Türk ve Alman Dostluğu'nun gelişmesinde, bölgedeki dernek ve kuruluşlarla olan çalışmalarına yer vermiş.

Türkiye Almanya iki  müttefik ülke

20 bin Türk Vatandaşının yaşamakta olduğu Gelsenkirchen kentinde uzun yıllar  Belediye Başkanlığı da yapmış, Türk dostu olarak bilinen,  Federal Parlamento'da, geçtiğimiz yıl sözde  Ermeni Soykırımı oylamasında çekimser oy kullanmış, Türkler tarafından  sevilen  Federal milletvekili Wittke, dernekteki konuşmasında, "Türkiye Almanya'nın önemli bir müttefiki. Bunun yanı sıra  ekonomik ve siyasi partneridir" dedi.

 Son haftalarda  iki ülke arasında yaşanan siyasi kriz konusunda ne gibi gelişmeler yaşanabileceğine ve iki ülke arasında siyasi havanın normalleşmesi konusunu nasıl değerlendirilebilir sorusunda Wittke şöyle konuştu.

Siyasette uzlaşma vardır

"iki ülke arasında karşılıklı siyasi söylemlerin gerginliği böyle devam etmemelidir. Mutlaka bir çözüm yolu bulunacaktır. Federal seçimler sonrası Türkiye'de tanıdığım politikacı dostlar ile İstanbul'da bir araya gelerek çözüm bulma çabalarım var. Ankara ile Berlin arasında siyasi havanın mutlaka normalleşmesi gerekmekte. Berlin Duvarı'nın yıkılacağını kim düşünebilirdi, ama yıkıldı. Siyasette de uzlaşma vardır." dedi. Çeşitli konularda olumlu fikirlerini açıklayan Wittke, " Türk- Alman Dostluğuna yönelik desteğimi ve uyum konusundaki çabalarım devam edecek. Daha yapılacak çok şey var. Federal Parlamento'da sçzde Ermeni tasarısında çekimser oy kullanan tek milletvekiliyim. Bence iki ülke arasındaki yüz yılı aşkın bir olayı değerlendirmek Alman Parlamentosu'nun görevi değildir. Bu oylamanın Türk- Alman ilişkilerine zarar vereceği en baştan belliydi. Bu konu tarihçilere bırakılmalıydı" dedi.

Onlar bizim vatandaşımız

Türkiye'ye yaptığı çok sayıda ziyaretlerinin bulunduğuna ve bu ziyaretler sırasında bilgi sahibi olduğuna değinen Wittke, Tür ve Alman siyasetçilerin  düzenli bir şekilde buluşmalarının faydalı olacağını belirtti. Wittke, 24 Eylül'de seçme hakkı bulunan Türk asıllı Alman seçmenler için; " Onlar bizim vatandaşımız. Sandık başına giderek oy kollanmaları, ülkemizin geleceğinde rol oynamaktadırlar. Türkiye'deki yetkililerden rica ediyoruz, burada yaşayan seçmenlerimizin etkilenmesini istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim