Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) "5. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi" ATO Congresium'da yapıldı. Dernek Başkanlığını Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi Mezunu Prof. Dr. Muhit Özcan'ın Başkan Yardımcılığını ise 22. Dönem CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın'ın yaptığı kongreye katılım yüksek oldu. Çok sayıda hekim ve akademisyen ile hasta ve hasta yakınlarının katıldığı kongrede farklı oturumlarla kanserle mücadele ve kanserden kurtulan vatandaşların deneyimleri paylaşıldı.
Kongrede son dönemde bazı bitkilerin kansere kesin çözüm olduğu yönündeki haberlerden yola çıkarak bunların ne kadar gerçekçi olduğu sorularına yanıt arandı.
Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi Mezunu Prof. Dr. Muhit Özcan, bağırsaklara iyi gelen, mideyi rahatlatan bitkiler bulunduğuna işaret ederek, "Ancak kanser tedavisi son derece kompleks ve karmaşık bir durum. Bir bitki mucizesi henüz yok." dedi.
Prof. Dr. Özcan, hematolojinin en kötü, sert hastalıklarından biri olan ve erişkinlerde sık görülen Akut Miyeloblastik Löseminin (AML) tedavisine ilişkin bir ilacın bulunduğunu söyledi.
Bu ilacın AML hastalığında standart tedaviye eklendiğinde tedavi başarısını artırdığını ifade eden Prof. Dr. Özcan, ilacın FLT geninde mutasyonu olan AML hastalarının yaklaşık yüzde 20-25'inde kullanılabildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Özcan, son günlerde "zerdeçal" bitkisinin gündemde olduğu ve bazı onkologların da bununla ilgili destekleyici açıklamalar yaptığını hatırlatılması üzerine; "Elbette bağırsaklara iyi gelen, mideyi rahatlatan bitkiler var. Ancak kanser tedavisi son derece kompleks ve karmaşık bir durum. Bir bitki mucizesi henüz yok. Kanser riskleri açısından dünyayı ne kadar mükemmel hale getirseniz, tutun ki bildiğiniz bütün kanser risklerini yok ettiniz, kanseri önlemeniz mümkün değil.
Akciğer kanserinin çok az bir bölümü sigarayla ilişkili, geri kalanı kötü şans. Hücre bölünmesi sırasında oluşan bir hata. 'Adam sağlıklı beslenirdi, boya da yapmazdı sigara da içmezdi, pankreas kanseri oldu.' Daha öğrenmemiz gereken çok şey var" dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim