undefined

Ekmek yapma işine yeni girdiyseniz çavdar ekmeğiyle başlayın. Çünkü gluten oranı düşük olan bu ekmekle çalışmak daha kolay, hata yapmak daha zor. Mayalanmayı beklemenize de gerek yok. Hamurunuza şekil verip fırına atmanız yeterli.

undefined

Ekmeğinizi kestikten sonra tazeliğini kaybetmeden saklamanın en kolay yolu, kesilmiş tarafını alta getirip oda sıcaklığında bekletmek. Çok işe yaradığı söylenen ekmek kutuları ise aslında hiçbir işe yaramıyor.

undefined

Tarifte ölçüler bardakla, kaşıkla verilmiş olsa bile mutfak tartısı kullanın. Çünkü çalışırken ölçüleri gramı gramına takip etmek hata yapmanızı önler ve ekmeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar. Fırından yeni çıkmış ekmeğin iç sıcaklığı 90-95 derece civarında olmalı. Bu ölçmek için mutfak termometrelerinden faydalanabilirsiniz.

undefined

Fırınınızın çok kaliteli olması ya da çok fazla ısınmamasını dert etmeyin. Ekmeğinizi kapaklı bir döküm tencere ya da tavaya yerleştirip fırınlayarak bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Ekşi mayalı ekmekler kar taneleri gibidir. Hiçbir zaman iki ekmek birbirinin aynısı olmaz. Mutfağınızın temizliğinden, hava sıcaklığına ve hatta ellerinizi yıkadığınız sabuna kadar her şey ekmeğin kalitesini etkileyebilir.

undefined

Her zaman ekmeği buzdolabında saklamanın taze kalmasına yardımcı olacağını düşünürüz ama yanlış! Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Buzdolabına konan ekmek daha hızlı bayatlar. Ya oda sıcaklığında saklayın, ya da dondurucuya atın.

undefined

Yeni pişmiş bir ekmeğin lezzetini anlamanın en iyi yolu üzerine ince bir katman tereyağı sürüp çok az tuz ekmektir. Dünyanın en zor ekmeği panettone'dir çünkü 48 saatte hazırlanır. Hamuru her üç saatte bir besleyip pH seviyesinin 4.1'e çıkmasını beklemeniz, 8 saat mayalandırmanız ve yabani maya kullanmanız gerekir. Bu nedenle panettone'ye "ekmeğin Everest'i" de denir.

Kaynak: Sözcü

Editör: TE Bilisim