Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı bölgesinde faaliyet gösteren ÇATES Termik santrali 25 Şubat'ta teknik sebeplerden ötürü iki ünitesini de durdurarak üretime ara vermek zorunda kaldı. Ünitelerden biri akşam saatlerinde devreye alınarak yeniden enerji üretmeye başladı. 26 Şubat akşam saatlerinde ünite tam kapasite enerji üretimine başladı. Son 24 saatte dikkat çeken en önemli ayrıntı ise hava kirliliğinin birdenbire artış göstermeye başlaması oldu. Bir başka detay da artan partekül madde oranı. Partekül yoğunluğunun son 24 saatteki ortalaması, 60 olan ulusal sınır değerin yaklaşık 3 katına çıkarak 173'ye ulaştı.

Özelleştirildikten sonra 2019 yılı sonuna kadar çevresel yatırımlardan muaf tutulan ÇATES' in üretime ara vermesi ile tek ünitesinin yeniden üretime başlaması arasındaki fark Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen seyyar istasyon tarafından da tespit edildi.

Dikkat çeken bir başka detay da ÇATES'e oranla yaklaşık 18 kat daha fazla üretime sahip olan Eren Enerji'nin ÇATES'in stop ettiği saatler içerisinde tam kapasite ile elektrik üretimine devam etmesi oldu. ÇATES'in üretime ara verdiği saatlerde 29 ile 36 arasında değişen hava kalitesi oranları ÇATES'in tek ünitesinin devreye alınmasıyla birlikte hassas seviyeye ulaşarak tehlike sinyalleri vermeye başladı. Hekimler akciğer ve benzeri rahatsızlığı olanları zorunlu olmadıkça açık havaya çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu...

 

Editör: TE Bilisim