Yazar Müfide Güzide Anadol'un hayatı kitap oldu. Yazar Burhan K. Kurmalı'nın yazdığı "Müfide" adlı kitap, Karna Yayınları'ndan çıktı. Burhan Kurmalı, yaptığı açıklamada, "Müfide, 1954-1961 yılları arası ilk Türkçe öğretmenliğini doğduğu Devrek'te yapmış. Cumhuriyet Alanı'nda heykeli var. Sanırım görmüşsündür. Onu, sadece heykeliyle değil, kurgu da olsa yaşam öyküsü ile kalıcı kılmak istedim. Romanım, kurgusal, ama kahramanları gerçek bir romandır" dedi. Kitaptan bir kesit: 

1954 SONBAHARI…

Gözlerinden akan birkaç damla yaşı sildi elinin tersiyle. Şöyle bir kolaçan etti sağını solunu kendisine bakan var mı diye… Niçin yaşarmıştı gözler? Niçin duygularını kontrol edemiyordu? Kendisi istememiş miydi bu orman kasabasında çalışmayı. Daha yola çıkmadan önce yeminler etmemiş miydi kendi kendine: "Ucunda ölüm bile olsa ağlamayacağım, katlanacağım her sonuca!" diye…

MÜFİDE GÜZİN ANADOL KİMDİR?

Devrek'te 1925 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Safranbolu, Bartın, Zonguldak ve İstanbul'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Devrekli yazar Zihni Anadol'un yeğeni olan Müfide Güzin Anadol, Devrek Ortaokulu'nda görev yaptığı yıllarda Devrek Lisesi'nin kuruluş sürecini başlatarak olan ve 2 Hazran1955'de çalışmalarına başlayan Devrek Yatı Yurdu Yaptırma Derneği kurucuları arasında yer aldı. Devrek Ortaokulu, Kırıkkale Lisesi, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi, Üsküdar Kız Lisesi'nde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapar, 1987'de Beylerbeyi Lisesi'nden emekli olur. Müfide Güzin Anadol, 13 Şubat 2005 tarihinde sonsuzluğa göçtü. Sanatçı bir aileden gelen Anadol'un ilk şiirlerinde ve öykülerinde öğretmen olarak görev yaptığı Devrek'in, meyve ağaçları ile dolu bahçeli ahşap evler, yemyeşil dokusu, ünlü ırmağı ile küçük kasaba yaşamından çizgiler bulunur. Eserleri: Derviş Hayriyesi (1967), Geceleyin (1978), Gece Sefaları(1985), Melisa(1989), Tahta Evler(1984), Karaduman'ın Serüvenleri (1999)

Editör: TE Bilisim