Zonguldaklı Maden mühendisi ve tarihçi Ekrem Murat Zaman, sosyal medya hesabında göz yaşartan bir vefa örneğini okuyucuları ile paylaştı. 

Zaman'ın paylaşımı şu şekilde;

"İşadamı Rıza Tevfik Morova babaannesinin vasiyetini yerine getirerek Mitatpaşa İlkokuluna bir konferans salonu yaptırdı. Belkız ve Nazif Morova adı verilen Konferans Salonunun açılışına okuldan 1937 yılında mezun olan babası 87 yaşındaki Bercis Morova da katıldı. 

Zonguldak'ın en eski okulu olan Mitatpaşa İlkokulu'nda yapılan Belkız ve Nazif Morova Konferans Salonu'nun açılışı bir yerel tarih dersi gibi öğretici bilgilerle doluydu. Zonguldak doğumlu 87 yaşındaki Diplomat Bercis Morova'nın 76 yıl önce mezun olduğu okulda kendi ayak izlerini ararken yaşadığı mutluluk, açılışa katılan herkesi o günlere taşırken, duygulu anlar yaşamasına da neden oldu. Salona adını veren Morovaların hikâyesi ise Zonguldak'ın köklerinin ne kadar derinde olduğunu gösteriyordu. Orada anlatılanlar kentin dününe tanıklık eden tüm eserleri yok eden yıkıcıların, aynı zamanda kentsel belleği de yok ettiğinin de acı bir fotoğrafı gibiydi.

BELEDİYE BAŞKANI CAFER İZ'İN KIZI
Müthiş bir hikâyesi var Morovaların. Salona adını veren Nazif Morova Arnavut göçmeni bir madenci olarak, ocaklar devletleştirilinceye kadar işletmecilik yapıyor Zonguldak'ta. Salonda isimi olan eşi Belkız Morova ise, 1912-14 ve 1923-25 yılları arasında Zonguldak Belediye Başkanlığı yapan Cafer Efendi'nin (İz) kızı. Sıradan bir başkan değil Cafer İz, cumhuriyet ilan edildiğinde belediye başkanlığı makamında o bulunuyor. Aynı zamanda, cumhuriyetin Zonguldak'taki ilk belediye başkanı olan İz damadı gibi madencilik yapıyor. Ve o da damadı gibi bir Arnavut göçmeni.

ZONGULDAK'TAN SORBORRNE'A, ORADAN DA HARİCYE'YE
Açılış için gelerek bir başka heyecanı yaşayan 1926 doğumlu Bercis Morova ise Nazif ve Belkız Morova'nın çocukları. Çocukluk yılları Zonguldak'ın tozlu sokaklarında geçmiş Bercis Morova'nın. 1936-37 yılında Mitatpaşa İlkokulu'ndan mezun olduktan sonra çocuklarının okumasını çok isteyen annesi Belkız Hanım'ın ısrarı üzerine İstanbul Robert Koleji'nde leyli (yatılı) olarak okumuş. Fransa'da Sorbornne Üniversitesi'nde tamamladığı yüksek tahsilinden sonra Hariciye'de diplomat olarak çalışmaya başlamış. Sonradan Türk sosyetesinin ünlü isimleri arasına girecek olan Bercis Morova, Fransa vatandaşı Mişlin ile Zonguldak'ta evlenmiş. Babasına sürpriz yaparak, babaannesi ile dedesinin anısına salonu yaptıran İşadamı Rıza Tevfik Morova, "Babaannen herkesin okumasını istermiş. Bunu babamdan da çok duyuyordum. Onun anısını yaşatacak bir şey yapmak istedim. Zonguldak'a geldim, burada kalan tek akrabamız Ediz İz'den yardım istedim. Babamın okuduğu okula bir şey yapmak fikri doğdu. Onula birlikte babamın okuluna geldik ve atıl halde duran bir depoyu bu hale getirdik. Dedemin ve babaannemin fotoğrafını da bu salonun ortasına asarak okulun öğrencilerine baksın istedim." diyor, törende yaptığı konuşmada.

65 YIL SONRA YİNE ZONGULDAK'TA
86 yaşın baharında kürsüye çıkan Bercis Morova ise, uzun yıllar sonra doğduğu topraklara gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra Zonguldak'ın ondaki önemini şu sözlerle anlattı: "Diplomatların yabancı eşle evlenmesinin yasak olduğu o yıllarda yasağı delerek, 30 yaşında, hem de Zonguldak'a gelip nikâhımı Fransa vatandaşı Mişlin ile Zonguldak'ta yaptım. 11 yaşında terk ettiğim Zonguldak'a evlenmek için döndüm. Bugün 65 yıl sonra şimdi buraya oğlumun sürprizi ile geldim. Annemin ve babamın adına bir salon yapıldığını buraya gelince öğrendim. Çocuklarım ve torunlarımla buraya geldim. Eski anılarımı yaşadım. Eski dev EKİ ve İhsan Soyak canlandı gözümde. Buraya gelmekten, Zonguldak'ı görmekten ve okuduğumun ilkokulun içinde dolaşmaktan çok mutlu oldum. Elimden geldiği kadar yine bu okulla birlikte olmayı düşünüyorum. Hep çocuklarıma ‘Annem Zonguldak'ta eğitime katkı vermek isterdi' derdim. Kendisi okuyamayan annem bizim okumamız için çok çaba sarf etmiş, bu nedenle bir eğitim kurumuna annemin adına bir şeyler yapmak onun ruhuna verilmiş en büyük hediyedir."

1937 TARİHLİ NOT DEFTERİNİ SUNDU
Müteahhitliğini Hüseyin Papila'nın üstlendiğinin salonun açılışında Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Satılmış Tunçkaya'nın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Okul Müdürü Reşat Demirtaş 1937 tarihli okul kütük defterinden, ağabeyi Ercüment Morova ve kendisinin notlarını gösteren tasdiknamesini Bercis Morova'ya sundu."

Editör: TE Bilisim