1908'de inşa edilen Zonguldak feneri de diğer fenerlerle aynı kaderi paylaşarak 1985 yılından itibaren elektrikle çalışmaya başlamıştır. Denizden yüksekliği 53m olan fenerin ışığı 20 deniz milini aydınlatarak Karadeniz'den geçiş yapan gemilere klavuzluk etmeye devam ediyor.
1908'den beri umuda ışık saçan Zonguldak deniz fenerini ilk çalıştıran iki kızkardeşmiş; bakımı, temizliği ve kesintisiz çalışması onların sorumluluğu altında kalmış, 1940'lı yılların sonunda el değiştirmiş ve bayrağı ‘Mehmet Nafiz Ersöz' teslim almış, 2010'da yapılan satış ihalesine kadar da torunu ‘Semih Algır' tarafından işletilmiştir. Deniz feneri emektarları teknolojinin ve vefazıslığın kurbanı olmuşlardır. Tamamiyle otomatikleşen sistemler ve cihazlar sayesinde uydudan kontrol edilen sistemlerle çalışan fenerler denizcilere, umut ve kavuşmanın sevincini yaşatırken, bakıcılarınada ayrılığın ve vefasızlığın hüznünü yaşatmışlardır.


ZONGULDAK DENİZ FENERİ'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ…

1908 yılında inşa edilmiş olan Zonguldak feneri Karadeniz sahili, Zonguldak ilinin denizden yüksekliği 53 metre olan bir burunda yer alıyor. 1985 yılından bu yana elektrikle çalışan fenerin 9 metre yükseklikteki kulesinden çıkan 500 Watt'lık ışığı 20 deniz mili uzaklıktan görülebiliyor.
Fener binası tek katlı, yığma kargir bir yapıdır. Çatısı kırma çatı şeklinde ve Marsilya kiremitle kaplıdır. T formlu yapıya, tek giriş ön cepheden sağlanmaktadır. Girişin sağ tarafında, tuvalet ve banyo olarak kullanılan bölüm ve hol yer almaktadır. Binanın iç kısmına uzanan ince uzun koridor bulunmakta olup, tüm odalar ve mutfak bu koridora açılmaktadır. Koridorun bitiş noktasında söz konusu binaya bitişik olarak konumlanmış olan fener kulesine uzanan dönel merdiven yer almaktadır. Kuleye çıkış bu beton merdivenle sağlanmaktadır. Yine bu beton merdiven boşluğunda fener ışığını yakmaya yarayan bir mekanizma (sarkaç) bulunmaktadır. Fener Kulesi'nin en üst kısmına dönel merdivenle ulaştıktan sonra Zonguldak fenerinin 1908 yılında inşa edilmiş olduğu, denizden yüksekliği 53 metre olan bir burunda yer aldığı, 1985 yılından bu yana elektrikle çalışan fenerin kulesinin 9 metre yüksekliği olduğu, kuleden çıkan 500 Watt'lık ışığın 20 deniz mili uzaklıktan görülebildiği yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.
Fener günümüzde 109 yaşında olup 2012'de tarihi deniz feneri restorana dönüştürülerek halka ve turizme açılmıştır...
 
 
Editör: TE Bilisim