Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde 100. anjiyo anısı Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde 100. anjiyo anısı

Kabızlık yaygın bir durum olup, sıklıkla yaşanabilen ve genellikle bir kaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Beslenme alışkanlığını değiştirmek ve daha fazla hareket etmek gibi doğal yöntemlerle de kabızlığın daha hızlı geçirilmesi mümkündür.
 

KABIZLIK NEDİR?
Tıpta konstipasyon olarak anılan kabızlık, dışkı yaparken zorlanılmasına neden olan, bağırsak hareketlerinin sıklığının azalıp, bağırsak hareketinin haftada 3'den az olması olarak tanımlanır. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi rahatsızlık hissettiren sonuçları olan kabızlık, yaygın olarak yaşanabilen bir durumdur. 

Kabızlıkla uzun sürüyorsa ve ona, karın ağrısı, kilo kaybı, makattan kan gelmesi gibi belirtiler eşlik ediyorsa, kolonoskopi ve laboratuvar testleri ile bu soruna yol açan nedenin araştırılabilmesi için uzman bir doktora görünmek gerekir.

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kabızlık, kişilerde tuvalete çıkma sayısının azalması ve sert dışkının oluşması, kramp gibi hayat kalitesini etkileyen belirtileri de beraberinde getirebilir. Kabızlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Dışkılama sıklığının haftada 3 altına düşmesi
Dışkının büyük, kuru ve sert olması
Dışkıyı çıkartırken zorlanma ve ağrı yaşanması
Karın ve mide ağrısı yaşanması
Dışkı çıkartıldığı halde bağırsaklarınızı tam olarak boşaltmadığının hissedilmesi
Şişkinlik hissine bağlı iştah kaybı


KABIZLIK NEDEN OLUR?
Kabızlığın en sık nedenleri, yeterli su içilmemesi, lif açısından zengin meyve, sebze ve gıdaların az ya da hiç tüketilmemesi, çok az hareket etmek, dışkılama gereksinimi olduğu halde tuvaleti tutmak, bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar, stres ve depresyon, yeme bozukluğu ve egzersiz yapılmamasıdır. Ayrıca çok fazla süt tüketimi de kabızlığın nedenlerindendir. Doğal sebepler dışında rektumda ya da kolonda darlık, tıkanıklık, kolon çevresindeki sinirlere ait anormallikler, hormonal hastalıklar ve değişiklikler ve dışkılamada rolü olan kaslara ait işlev bozuklukları gibi sağlık sorunları da kabızlığa neden olabilir.

Kalın bağırsağın dışkıdan çok fazla su emmesi ile oluşan kabızlığın nedenleri genel olarak şöyle özetlenebilir:

Lifli gıdaların az ya da hiç tüketilmemesi
Vücuda yeterince su alınmaması
Gün içinde çok az hareket edilmesi
İlaç kullanımı
Yeme bozukuğu
Stres ve depresyon
Hamilelik
Yeteri kadar lifli gıda tüketilmemesi
Lifler sindirim sisteminden geçen suyu emebilirler. Bu da dışkıya kıvam verip, daha yumuşak olmasını sağlar. Lifli gıdalar tüketilmediğinde suyu kalın bağırsak emer ve bu da dışkının sert ve katı bir hal almasına neden olur.

Kaynak: Haber Merkezi