Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimleri için AK Parti'nin 'Türkiye Yüzyılı İçin Gerçek Belediyecilik' adıyla hazırladığı Seçim Beyannamesi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Sözlerimin şu çatı altında farklı bir geleceğe farklı bir doğuma vesile olmasını diliyorum. AK Parti Genel Merkezimizin toplantımızı gerçekleştirdiğimiz yeni konferans salonumuzun hayırlı olmasını dileyerek başlıyorum. Bugün burada AK Partimizin 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçim Beyannamesi'ni milletimizin takdirine sunmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Her seçim idarelerden hesap sorduğu kritik eşiklerdir. Her seçim yeni bir dönemin, sürecin başlangıç noktasıdır. Seçim demokrasiyle yönetilen ülkelerde iktidarın meşruiyet kaynağıdır. Bir ülkede ister hükümet ister şehir düzeyinde kendini yönetecek kadroları belirleyemiyorsa orada demokrasiden söz edilemez." dedi.

BEYANNAMEDE YER ALAN 8 ANA MADDE:

1. AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu

"Vizyonumuz 30 yıllık birikimimiz ve ülkemizin küresel güç seviyesinin mahsulüdür. Vizyonumuzun bazı temel ilkelerini kısaca hatırlatmak istiyorum. AK Parti olarak demokrasinin ve kalkınmanın yerelden başladığına inanıyoruz. Yerel yönetimlerin idari ve mali kapasitelerini güçlendirerek bu yolu açık tuttuk. Milletimizi hayalleriyle buluşturduk. Eser ve hizmet siyasetimizin standartlarını milletimizin artan hayat gücüne göre yükselttik. Alt ve üst yapı projelerini hayata kazandırırken geleceğin ihtiyaçlarını göze aldık. Yepyeni bir vizyonla milletimizin huzurundayız."

2. Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirli

"Katılımcılığa, kaliteli hizmet üretimine ve vatandaş memnuniyetine odaklanan yönetimlerle belediyelerimizi geleceğe hazırlayacağız. Vizyonumuzun özünü oluşturan "gerçek belediyecilik" sözümüzü şu 13 temel başlık üzerine bina ediyoruz: Üretken, adil, erişilebilir, vizyoner, şefkatli, sürdürülebilir, yenilikçi, kalkınmacı, çağdaş, güçlü, kapsayıcı, dinamik, vatansever belediyecilik. İşte bu ilkelere dayanan gerçek belediyecilik uygulamalarının ülkemize yapacağı katkıları şöyle sıralayabiliriz: Gerçek belediyecilik, Üretken, dinamik, çağdaş ve akılcı projelerle insanımızın günlük hayatını kolaylaştıracaktır. Adil, şeffaf ve sorumlu yönetim anlayışıyla tüm bireylere güven verecektir. Erişilebilir olacak, herkesin taleplerini ve görüşlerini dikkate alacak, bunun için gereken iletişim ağlarını kuracaktır. Vizyoner projelerle geleceği öngörülebilir hale getirecektir."

3. Dirençli Şehirler

"Afetlere dayanıklı, dirençli ve sağlam yerleşim yerleri kuracağız. Şehirlerimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getireceğiz. Akıllı uygulamalara ve yeni nesil dijital teknolojilere uyumlu altyapılar tesis edeceğiz. Yerel kalkınma odaklı, ekonomisi değer üreten yerel yönetim anlayışını güçlendireceğiz."

4. Türkiye Yüzyılı'nda Şehir ve Çevre

"Gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve tüm toplumsal kesimlere karşı duyarlı, kapsayıcılığı yüksek sosyal belediyecilik hizmetlerini geliştireceğiz. Güçlü aile-güçlü toplum anlayışıyla hareket eden yerel yönetimleri destekleyeceğiz. Kültür ve medeniyet tasavvuruna sahip çıkan, bu değerleri koruyup gelecek kuşaklara taşıyan projeler yürüteceğiz. Çevreye ve doğal hayata karşı hassas, yeşil kalkınma politikasını benimsemiş, sıfır atık modelini uygulayan, sürdürülebilir belediye yönetimlerinin yanında olacağız. Evlatlarımıza havası, suyu, toprağı ve çevresi temiz şehirler bırakacağız. Ülkemizi mimarisi estetik, tarihi ve kültürel varlıkları korunmuş, huzurlu, güvenli kentlerle donatacağız."

TMMOB Zaimoğlu’nu kınadı! TMMOB Zaimoğlu’nu kınadı!

5. Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri

"Bu bağlamda öncelikle şehirlerimizin ekonomik gelişim gösterecek şekilde desteklenmesi, yerel istihdam sağlayacak girişimlerin teşvik edilmesi, toplumsal gelişimi sağlayacak eğitim, kültür, sanat, spor gibi etkinliklerin odaklı ve hedefli olarak planlanması önceliğimizdir. İkinci olarak şehirlerin yalnızca kendi içlerinde üretim sağlayan değil, diğer şehirlerle yarışacak ve uluslararası alanda kendini öne çıkartacak alanlara yönelik stratejiler geliştirilmesi daha çok teşvik edilecektir.

Şehirleri küresel rekabette olumlu yönde farklılaştıracak ve ayrıştıracak, onları markalaştıracak politikalarımızı sürdüreceğiz. Bu doğrultuda stratejik üretimler eliyle şehir ekonomilerine sıçrama yaptıracak alanları destekleyeceğiz. Ayrıca şehirlerin ekonomik gelişimlerinin getirdiği çevresel ve sosyal risklerin önüne geçecek tedbirleri almaya devam edeceğiz. Merkezi idarede olduğu gibi yerel yönetimlerde de temel perspektifimiz yatırım-istihdam-üretim ve ihracat eksenli kalkınma modelidir. Her bir şehrimiz sahip olduğu mukayeseli üstünlükler zemininde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ve kalkınma hamlemize katkıda bulunacaktır.

6. Huzurlu ve toplumsal yapı için Duyarlı Sosyal Belediyecilik

"Eser ve hizmet siyasetimizin standartlarını, ülkenin artan gücü ve milletin artan hayat seviyesine uygun şekilde sürekli yükselttik. Altyapı ve üstyapı projelerini şehirlere kazandırırken, bugünün değil geleceğin ihtiyaçlarını dikkate aldık. Kent estetiğini önceleyen, şehirlerin özgün mimarisini ve kimliğini koruyan projelere, yatırımlara, planlamalara öncelik tanıdık. Şehirlerin tarihi mirasını muhafaza ederek geleneği geleceğe taşımaya önem verdik. Katılımcılığı, kapsayıcılığı, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği güçlendiren her adımı destekledik. Gönül belediyeciliğiyle, mahalli idarelerde yeni bir hizmet standardı oluşturduk. İnsanların dertleriyle dertlenen, sosyal belediyecilikte yenilikçi uygulamalara imza atan ve toplumun tüm kesimlerine dokunan bir anlayışı hakim kıldık."

7. Kültür Üreten Şehirler

"Kültüre sahip çıkan projeler üreteceğiz. Doğal hayata karşı hassas, sıfır atık modelini uygulayan belediye yönetimlerinin yanında olacağız. Evlatlarımıza çevresi temiz şehirler bırakacağız. Mimarisi estetik, tarihi varlıkları korunmuş şehirler oluşturacağız. İnsanların doğup büyüdüğü yerlerde kalmalarını teşvik edeceğiz. Sorumlu belediye yönetimi anlayışımızdan taviz vermeyeceğiz."

8. Hizmet ve Eser Belediyeciliği

"Türkiye'yi dünyanın en büyük ülkeleri arasındaki hak ettiği yere çıkartma sözümüzün gerisinde işte böyle kapsamlı bir vizyon vardır. Adına Türkiye Yüzyılı dediğimiz bu vizyonun hedefleri, elbette atfettiğimiz anlamana uygun şekilde çok daha sofistikedir. Bu demek değil ki, yatırım, eser ve hizmet siyasetimizi ihmal edeceğiz. Asla… Ülkemizin, şehirlerimizin, insanımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları yapmak rutin bir faaliyetimiz olarak hep sürecektir. Ancak, odağımızın merkezini çok daha ileriye taşıyarak yolumuza devam edeceğiz.

Kaynak: Haber Merkezi