Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde 100. anjiyo anısı Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde 100. anjiyo anısı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, kenelerin aktif hale gelmesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini de artırıyor. KKKA, keneler aracılığıyla bulaşan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen zoonotik bir hastalık. Ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve baş ağrısı gibi semptomlarla kendini gösterir ve ağır vakalarda ölümcül kanamalara neden olabilir.
Kenelerin vücuda girmesini önlemek için uzun kollu gömlekler giymek, pantolon paçalarını çorapların içine sokmak ve açık renkli kıyafetler tercih etmek gibi önlemler alınmalıdır. Kene ısırığı sonrası vücutta kene olup olmadığı kontrol edilmeli ve eğer kene bulunursa, derhal uygun bir malzeme kullanılarak çıkarılmalıdır. Enfeksiyon belirtileri açısından kişi, en az 10 gün süreyle dikkatle izlenmelidir.
KKKA'nın teşhisi genellikle kene ısırığı sonrası ortaya çıkan belirtiler ve tıbbi testler ile konulur. Halihazırda hastalığa karşı etkili bir aşı veya spesifik bir tedavi bulunmamakta, ancak destekleyici tedavi seçenekleri ile semptomlar hafifletilebilir. Türkiye'de hastalığa karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ