Batı Karadeniz'i Türkiye'nin en büyük taş kömürü üretim üslerinden biri haline getirmek için çalışmalarını titizlikle büyük bir azimle sürdüren Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş’nin, Bartın’ın Amasra ilçesinde yeraltında bulunan müthiş 605 milyon ton kömür rezervinin çevreye zarar vermeden ülke ekonomisine katkı sağlanmasına yönelik bugüne kadar öz kaynaklarıyla 670 milyon dolar civarında dudak uçuklatan yatırım gerçekleştirdiği bildirildi.

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı Derya Akbıyık’ın organizasyonuyla Bartın’da düzenlenen programlara katılan emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’ın il genelinden 15 gazeteci, Amasra ilçesindeki Çınaryolu mevkiinde bulunan Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş. 1 No’lu Kömür Üretim Kuyusu tesislerinde yetkililerle bir araya geldi.

Tesislerin toplantı salonunda, şirketin Amasra’da bulunan kömür üretim ocağındaki hazırlık çalışmalarına yönelik sinevizyon eşliğinde sunumun yapılmasının ardından Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş. İş Güvenliği Operasyon ve Kontrol Direktörü Cüneyd Yamudi ile İş Geliştirme ve Proje Direktörü İsmail Aras gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şirketin maden ocağındaki çalışmalarını içeren projeyi de masanın üzerine koyarak gazetecilere bir bir anlatan Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş. İş Güvenliği Operasyon ve Kontrol Direktörü Cüneyd Yamudi, Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard ada topluluğundan gemiyle 2022’nin Ağustos ayında Bartın Limanı’na getirilen malzemelerin prosedürlerin tamamlanmasının ardından Tırlar ile Hattat Enerji ve Maden A.Ş’nin Amasra ilçesine bağlı Tarlaağzı Köyü’ndeki tesisine taşındığını, üretim hazırlıklarını gerçekleştirdikleri maden ocağına da indirilmelerinin sürdürüldüğünü bildirdi.

‘’ŞİRKETİMİZDE ZAMANLA YENİ İSTİHDAMLAR OLACAKTIR’’

Yamudi, şirketlerinin Amasra’daki projesinde 20 maden, 6 makine, 6 elektrik ve 7 jeoloji mühendisinin yanı sıra 120’si Çin Halk Cumhuriyeti’nden olmak üzere toplamda 670 civarında çalışanı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
‘’Üretim için maden ocağındaki eksi 410-510’da hazırlık çalışmalarını titizlikle yürütmekteyiz. Buralarda tam mekanizasyon sisteminin parçalarından 1’er adeti net ağırlığı 24 ton olmak üzere toplamda 130 adetini ocağa indirmeye başladık. Ayrıca bunların önünde de 34 tonluk kömür kesme makinesi (Longwall Mınıng Shearer) yer alacak, yapılan kazı işlemi sistem içinde kurulu kamera sistemiyle gözlemlenebiliyor. Bu arada 7 adet ‘devasa’ galeri açma makinemiz mevcut. Çok net olmamakla birlikte Türkiye’de 7 adet galeri açma makinesine sahip başka bir yeraltı kömür işletmesi bilmiyorum. 
TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) Genel Müdürlüğü’nün ihaleye çıkan Bartın’daki TTK Amasra-B Taş Kömürü Sahası’nı, şirketimiz (Hema Endüstri T.A.Ş’de Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş) kazandı. İşimize odaklandık, başta Amasra olmak üzere Bartın ve tabii ki ülkemizi enerji ve dinamizm anlamında güzel günler bekliyor.
Ruhsat sahası TTK'dan devir alındığında 389 milyon ton olan rezervi, toplam 120 kilometreyi bulan 200'ü aşkın yer üstü ve yeraltı karotlu sondajlarla 605 milyon ton olarak teyit edilmiştir. Ruhsat sahasında sondaj çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Ruhsat sahasının toplam rezervinin 1 milyar tonu aştığı tahmin ediliyor.
Bu cevherin tamamını ülkemiz ekonomisine katma değer katkı olarak sağlamayı olmazsa olmaz hedef koyduk. Şirketimizde zamanla yeni istihdamlar olacaktır. Hattat Enerji ve Maden Ticaret T.A.Ş’nin, Amasra ve Bartın’daki işsizlik sorununu ortadan kaldıracak ve yöredeki en büyük istihdamı sağlayacak özel sektör kuruluşu olduğunu kamuoyunun bilgisine sunmayı şahsım adına görev ahdediyorum.’’
Bu arada bir soruyu da Yamudi, ‘’TTK Amasra-A Taş Kömürü Sahası, şu anda gündemimizde yok’’ diye yanıtladı.

‘’2024’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE TAM KAPASİTEYLE ÜRETİME GEÇMEYİ PLANLIYORUZ, RÜŞTÜMÜZÜ İSPATLAYACAĞIZ, BU İŞ BİZİM ‘NAMUS’ MESELEMİZ HALİNE GELDİ’’

Yamudi, konuşmasını şöyle tamamladı:
‘’Maden ocağında hazırlıklar yapılıyor, gaza basıldı, kömürle kucaklaştık. Madencilerin deyimi ile anlatmak istersem,    şu anda ‘başyukarıyı’ tamamlamak üzereyiz. Bunun peşine de montaj aşamasına geçeceğiz. Madenciler için çalışmalarımızda hangi aşamada olduğumuza dair bir anlatım, bir özettir.
Önümüzdeki yılın (2024) ilk çeyreğinde tam kapasiteyle üretime başlamayı planlıyoruz, çünkü rüştümüzü ispatlayacağız, bu iş bizim ‘namus’ meselemiz. Üretime başladığımız andan itibaren tüvenan bazında (ayıklanmamış kömür) ilk etapta 5 bin ton/gün, ardından da 7-8 bin ton/gün üretmeyi hedefledik, daha sonraları da hedefimizi artıracağız.
Diğer yandan da dünyadaki son teknolojileri yakından takip etmekte olup İş Sağlığı ve İş Güvenliği anlamında da daha profesyonel yatırımlara yöneldiğimizi belirtmekte fayda görüyorum. Çalışmalarını yürüttüğümüz bir başka proje ise ‘metan direnajı’dır.
Şunun da iyi bilinmesi gerekir ki biz kredi kullanmaksızın kendi  kaynaklarımızla bu aşamaya geldik, kolay değil...’’

Madenci kenti Zonguldak’tan 1 Mayıs çağrısı Madenci kenti Zonguldak’tan 1 Mayıs çağrısı

‘’30 BİN TON KAPASİTELİ RIHTIMIMIZ OLACAK, MADEN OCAĞINDAKİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDAN ÇIKARILAN 10 BİN TONDAN FAZLA KÖMÜR TERMİK SANTRALLERİNE SATILDI’’

Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş. İş Geliştirme ve Proje Direktörü İsmail Aras da şirketlerinin maden ocağına yönelik yatırımlarının hızla ilerlediğine işaret ederek, ‘’Yatırımlarımız arasında deniz yoluyla kömür sevkiyatlarımız için burada 30 bin ton kapasiteli rıhtımımız olacak. Öte yandan maden ocağındaki hazırlık çalışmalarından çıkarılan 10 bin tondan fazla kömür de sevkiyatı kara yoluyla olmak üzere termik santrallerine satıldı. Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş. olarak, çıkardığımız taş kömürünü ülkemiz sanayisinin yanı sıra endüstrisine ve enerji üretimine sunarak Batı Karadeniz bölgesinde binlerce gencimize iş, ülkemiz ekonomisine de katkı sunmayı amaçlıyoruz’’ dedi.

Ziyarette ikramlarda bulunuldu, şirket yetkilileri ile basın mensupları hatıra fotoğrafı çektirdiler.

AMASRA-B SAHASI

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgilere göre, 20 yıllık sözleşme süresiyle işletilmek üzere 2005 yılında TTK’ya ait Amasra-B Sahası ihaleye çıktı,
3 yıl hazırlık süresi ve 17 yıl üretim döneminde toplam 56 milyon ton kömür üretmeyi taahhüt eden Hema Endüstri T.A.Ş’de (Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş) ihaleyi kazandı. Bu arada firmaya 10.05.2006 tarihinde yer teslimi yapılarak sözleşme dönemi başladı.

PROTOKOLLE İŞLETME RUHSATI VE İŞLETME İZNİ FİRMAYA DEVREDİLDİ

Maden Kanunu’nda yapılan değişikliğe istinaden firmanın talebi doğrultusunda Amasra-B sahası, 86970 sicil numarasıyla ayrı bir saha olarak ruhsatlandırılmıştır. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) nezdinde 11.02.2020 tarihinde imzalanan devir protokolüyle İşletme Ruhsatı ve İşletme İzni firmaya devredilmiştir.

605 MİLYON TON TAŞ KÖMÜRÜ REZERVİ TESPİT EDİLDİ, 1 MİLYAR TONUN DA ÜZERİNDE OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Amasra-B taş kömürü sahasında yapılan sondaj ve etüt çalışmaları sonucunda 605 milyon ton jeolojik taşkömürü rezervi bulunduğu tespit edilmiştir, ancak 1 milyar tonun da üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN YER ALTINDAKİ MİLLİ SERVETİN 
EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Edinilen bilgiye göre, Batı Karadeniz bölgesinin ‘’incisi’’ Bartın’ın kuzey ucunda yer alan Amasra ilçesi, tarihi boyunca pek çok güzel benzetme ile anılmış.
Plinius’un ‘’zarif ve güzel’’, Cenovalıların ‘’çiçekli kale’’, Zeki Müren’in ‘’küçük Capri’’ olarak adlandırdığı ilçe, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından ‘’Çeşm-i Cihan’’ (dünyanın gözü, dünyanın değerlisi) sıfatlarına layık görülmüş. 1940 yılında turizm faaliyetlerine başlayan ilçe bugün de çok sayıda turisti ağırlayan bir cazibe merkezi konumunda. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk turizm ilçesi olma özelliğine sahip Amasra da yer altındaki devasa dudak uçuklatan milli servet kömürün çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

WhatsApp Image 2023-11-27 at 11.55.30WhatsApp Image 2023-11-27 at 11.55.31

Kaynak: ELMAS TV