Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu'da ve 7 Mart 1983 tarihinde Armutçuk'ta meydana gelen facialarda hayatını kaybeden maden şehitlerini andı. Turpcu, anma mesajında, şunları söyledi:

"HER BİR FELAKETTE HAYATINI KAYBEDEN MADEN ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUM"

"3 Mart 1992 Kozlu'da 263 ve 7 Mart 1983 Armutçuk'ta 103 maden şehidi verdiğimiz felaketler Zonguldak taşkömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketleridir. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için verilen mücadelede taşkömürünün başkenti Zonguldak çok ağır bedeller ödemiş, bir çok facia yaşamıştır. Şimdiye kadar gerçekleşen her bir felakette hayatını kaybeden maden şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Madencilerin ne zorlukla evlerine ekmek götürdükleri, ülkemizin kalkınması için hangi şartlarda çalıştıkları, genellikle bir facia yaşandığında, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ardından unutulmaktadır.

Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Yaşanan facialar nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin aileleri çok zor durumdadır.

"MADEN ŞEHİDİ AİLELERİMİZ HAKLARINI ALMAYI BEKLİYOR"

Beş binden fazla maden şehidi vermiş Zonguldak, maden şehitleriyle ilgili kapsamın genişletilmesine ilişkin söz verilen düzenlemenin 2003 ile 2014 yıllarıyla sınırlandırılmasının kaldırılmasını bekliyor. CHP olarak Plan Bütçe Komisyonu'na sunduğumuz önerge, geride kalan maden şehitlerinin yakınlarına devlet eliyle sahip çıkılmasına ilişkin zaman sınırlamasını kaldırarak, geçici uygulamanın sürekli hale getirilmesini içeriyor. Ayrıca önergeyle, hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının hakları güvence altına alınarak, gerçekleşmiş olan bütün maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarının da bu haklardan yararlanmasının kanuni güvenceye kavuşturulması hedeflendi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde değişikliğin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde yapılması konusunda mutabık kalındı. AKP yanlışta ısrar etmedi, Genel Kurul görüşmelerinde maden şehidi ailelerimize haklarının zaman sınırlaması olmadan verilmesi için çabamız devam edecektir.

Bu düşüncelerle, yaşadığımız acı olaylar nedeniyle kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, maden emekçilerimize kazasız günler diliyorum."

Editör: TE Bilisim