Vali Erdoğan Bektaş, "Enerji Zonguldak'ın altında olduğu kadar üstünde de varmış. Benim bir hayalim var, belki Türkiye'nin belki dünyanın kodlama olimpiyatlarına Zonguldak olarak ev sahipliği yapma şansı buluruz."dedi.
1.Kodlazon Festivali  Valilik önünde  gerçekleştirildi.
Törene Vali Erdoğan Bektaş, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim alan,İl Milli Eğitim Müdürü Murat kapıcı daire müdürleri ve çok sayıda davetli topluluğu katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Törende halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Murat kapıcı yaptığı konuşmada, "Bu proje ile Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Ortaokullarda öğrenim gören 4 5. 6. Sınıf öğrencilerinin kodlama ve yazılım  geliştirmesi hedefleniyor. Festivale 7 İlçe ve Merkez İlçeden 96 Okul, 100 Atölye ve 320 Öğrenci katıldı."dedi.
Murat Kapıcı, öğrencilerin 21'nci yüzyılın temel becerileri olan yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletiş ve işbirliği gibi etrafında birleşmesini sağlamayı, Dezavantajlı bölgeleri destekleyerek mevcut durumu iyi okullar arasındaki fırsat eşitliğini sağlamayı,
Teknolojiyi bir araç olarak kullanabilen, üreten bireylerin gelişmesini desteklemek ve girişimci bireylerin önünü açmayı,  Öğrencilerin kod yazma becerilerini geliştirmek, avantajlı ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilerin aynı fırsat noktasında birleştirilmesini sağlamayı, Oyun adı ve karakterlerinde Türkçe kullanılmasını teşvik etmeyi,  Yerli ve milli  yazılımını teşvik etmeyi, Kodlamaya ilgi duyan ve kendisini geliştirmek isteyen öğrencileri ilgili kuruluşların keşfetmesini sağlamayı, Öğrencilerin teknoloji, oyun ve sosyal medya bağımlılığından kurtularak yazılım üretmelerini sağlamayı, İl genelindeki ortaokul öğrencileri arasında kodlama alanında farkındalık oluşturmayı,  Dünyada sürekli büyüyen yazılım pazarından ülkemizin pay almasına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Vali Erdoğan Bektaş festivalin açılışında yaptığı konuşmada, bu festivali Zonguldak'ta açmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirterek şunları ifade etti;
"kodlama kavramı göreceli bir kavram ama öyle bir kavram ki hayatımıza girmiş bulunmakta. kodlama deyince hafızalarımızda neler canlandırdığını bilemiyorum, doğrusu tam beyinlerinde yerleşmiş bir kavram değil,  biraz yeni bir kavram olmuşu biraz geleceği katledişi ile alakalı. Ama bu kavramla buluşma mıydık..doğrusu bu benim için tecrübe oluyordu önce Manisa sonra eve şimdi de Zonguldak Bu çalışmaları yaptık.Zonguldak'ta ilk olarak epc14 geçirmiştik yapalım mı yapmayalım mı diye. Doğrusu Zonguldak'ı okumakta zorlanıyordum. sonra bir toplantıya okul müdürlerimiz le istişare ettik, onların da uygun görüşleri ile yola çıkalım dedik.. yola çıktık ekibimizi kurduk. bir Vali Yardımcısı Turgut beyin Başkanlığında bir ekibimiz var, milli eğitim müdür yardımcımız da koordinatör olarak görev yapıyor, merkezde ve ilçelerde ekiplerimiz de oluşturduk ve işe başladık. ne görelim enerji Zonguldak'ın altında olduğu kadar üstünde de varmış. Webby bunu algılamakta geç kalmışız.gerçekten müthiş bir heyecan müthiş bir kabul okullarımız çocuklarımız öğrencilerimiz ve velilerimiz olaya katıldılar ve büyük bir heyecanla Bu Yola Baş koyduk var ve gerçekten kısa sürede çok önemli mesafeler kat ettiler. Arkadaşlar kodlama kod okuryazarlığıığdır. Algoritma mantığı nesnelerin interneti her geçen gün hayatımızda olabildiği kadar yerleşiyor ve gelecekte çok daha fazla yerleşecek.artık internetin kodlamanın kodların yer almadığı bir yenilik bir aktiviteden söz etmek oldukça zor günümüzde.bize de düşer Bu yeni duruma uyum göstermektetir vr biz öncelikle onu yapmaya çalışıyoruz.
Sayın Milli Eğitim bakanımızın söylemine göre Önümüzdeki yıldan itibaren ilk okullarımızda kodlama eğitimi tüm okullarımızda kodlama eğitimi verilmeye başlanacak.biz ne yaptık biz tüm okullarımızda ama orta okullarımızda 5 ve 6 sınıflarımızın tamamında Merkez ilçe pilot okul falan ayırmadan bütün çocuklarımıza kodlama eğitimi ne başlatık ve gerçekten iyi bir aşamaya gelindi.Bugün de festivalimiz yapıyoruz birinci kodlamao
festivali bu. Projemizin adı kodlazon'dır.umarız bu festivallerin arkası özellikleri bakanlığımızın da devreye girmesiyle çok daha gelişir.belki Türkiye'nin belki dünyanın kodlama olimpiyatlarına Zonguldak olarak ev sahipliği yapma şansı buluruz."
Açılışın ardından vali bektaş, stantları tek tek gezerek öğrencilerden projeler hakkında bilgi aldı ve onları tebrik etti.
Öğrencilerin projesi büyük ilgi gördü.
festivalde: insansız maden çıkartıyorum, akıllı bileklik, otomatik sulama sistemi, akıllı sera, deprem uyarı sistemi, ultrasonik radar, engelden kaçan araç, akıllı baston elektronik metre, Bluetooth kontrollü araba, akıllı ev, kısa mesafeli radar, akıll ıkssist, robotik el, engelsiz trafik, robotik kol, endüstriyel robot kol, gezgin robot, akıllı otopark, düşman algılayan silah, akıllı güvenli maden gibi yüzlerce proje sergiledi.
Editör: TE Bilisim