TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren termik santrallerin çevre kirliliğinin Türkiye'de ulusal basında sürekli gündem olduğunu ve kente sadece bu kirliliği ve doğa katliamını görmek için gelenler olduğunu söyledi.

Aydan; "Zonguldak'ta turizmi nasıl geliştirsek diye yıllardır düşünüyoruz. Mağara mı, eko turizm mi? Bu arada yeni bir turizm şekli oluşuverdi. Termik santral turizmi. Gülmeyin. Son bir yıldır yeni termik santraller kurulacak olan bölgelerden insanlar toplanıp otobüslerle Zonguldak'a, Çatalağzı'na geliyorlar. Olayı yerinde, uygulanmış ve çalışır halde görmek amaçları. Sonuçlarına şahit olmak. Hava ne halde, deniz nasıl, insanlar nasıl etkileniyor gözlemlemek. Bazen bir otelde veya misafirhanede kalıyorlar, haliyle yemek yiyorlar. Bizlerle ve Çatalağzı belediyesi ile iletişim kuruyorlar. Halkla görüşüyorlar. Bolca da fotoğraf çekiyorlar" dedi.

"YÖREMİZ LABORATUAR NİTELİĞİNDE"

Berran Aydan; "Daha önce Küçükçekmece ve Eskişehir'den ikişer otobüs dolusu gelmişlerdi" diyerek devam ettiği yazısında, "Gecen hafta da Tekirdağ Kapaklı Belediyesi'nin önderliğinde, Çerkezköy ve Kapaklı sivil toplum kuruluşları ve halkının katılımıyla 96 kişi geldi. Zonguldak belediyesini ziyaret ettiler. Gelmişken Gökgöl mağarasını ve Maden müzesini gezdiler. Aynı gün benim ve Makine Mühendisleri Odası Başkanının konuşmacı olarak katıldığı sunumlar yapıldı. Yerel deneyimlerimizi aktardık. Bu sunumları canlı yayınla tüm Tekirdağ'a aktardılar. Ertesi gün Çatalağzı Belediyesine gidip bilgiler aldılar, ÇEÇEV ve belde halkıyla söyleşiler yaptılar. Çünkü yöremiz bu konuda bir laboratuar niteliğinde. Bacalar, kül barajı, atik sular görülmeye değer" şeklinde eleştirisini dile getirdi.

"ÇOK POPÜLERİZ, ÇOK..."

Zonguldak'ın ulusal basında çevre kirliliği ile sıkça gündeme geldiğini belirten Aydan;  "Ayrıca ulusal basın da sıkça gelmeye başladı. Fox, Hurriyet, CNN. The Guardian ve La Monde de gelmişti. Çevre Mühendisleri Odası bile geldi. Çok popüleriz çok. Önerim şu; termik santral manşetleri ve termiğe hayır tişörtleri yapsın Çatalağzı Belediyesi. Bir de tanıtım cd'si... Gelenlere satılsın. Biz gönüllüler gene tur rehberliğine bedava devam ederiz. İşte böyle... Dezavantajı avantaja çevirelim. Kentimiz bahaneyle tanınmış olur." dedi.

Editör: TE Bilisim