Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Antalya ziyaretini değerlendirdi.

Demirci, Şırnak'ta iş cinayeti ile hayatlarını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileyerek; ''Yaradan Mevlam ülkemizde ve bölgemizde böyle olayları burada yaşatmaz'' dedi. 

 ''TTK'yı kapatmayı ya da özelleştirmeyi kimse aklından bile geçirmesin''

Demirci Antalya ziyaretinde Türk-İş başkanı ile görüştüklerini ifade ederek şunları söyledi; ''Hafta sonunda Türk-İş başkanımız ile Antalya'da hazırlanmış olan bir program var. Türkiye Kameramanlar Derneği'nin bir organizasyonu vardı. Orada Türk-İş başkanımızla görüşme fırsatı bulduk. Görüşmemizin sebeplerinden biri torba yasaydı. Torba yasada Zonguldak'ta TTK ile ilgiliydi. Alakalı torba yasadaki kanunun kaldırılması hakkında bize nasıl görüşlerini bildirdilerse bizlerde kendi görüşlerimizi ve düşüncelerimizi Türk-İş Başkanı'na bildirdik. Türk-İş Başkanı'mız da bizim taleplerimizi ilgili yerlere ileteceğini söyledi. Hatta dün itibariyle tekrar kendisiyle görüştük, taleplerimizi ilgili yerlere iletilmiştir. İnşallah biz bu torba yasasındaki kanunların geri çekilmesini istiyoruz. Neden istediğimizin gerekçelerini açıklamıştık. En büyük sebeplerinden bir tanesi evvelsi gün Şırnak'ta yaşanan maden kazasıdır. Özel sektör dediğimiz ki, biz özel sektöre karşı değiliz bu yanlış anlaşılmasın. Biz kaliteli özel sektörün, işçi ve emekçi sahip çıkan özel sektörün her zaman yanındayız. Kaçak ocaklar dediğimiz firmalara karşıyız biz. Zonguldak'ın yüzde 42'si özel sektöre verilmiştir. Biz oralarda çalışsınlar diyoruz. Ama TTK'yı kapatacağız, özelleştireceğiz diye kimsen aklından bile geçmesin. Biz gerektiği yerde genel Maden İşçileri Sendikası olarak ne yapmasını gerektiğini bilen bir sendikayız. Herkese elini başının üstüne koysun düşünsün ve ona göre kanun çıkarsın.''

''Emek sayımız arttıkça işçi sayımız düşüyor"

Demirci TTK'da işçi sayısının azalmasına dikkat çekerek; ''Son zamanlarda TTK'da emekli sayımız artmaktadır. Kurumdaki işçi sayısı düştükçe sıkıntılarımız artıyor. Ne sıkıntımız artıyor iş güvenliği riskimiz artıyor. 4 kişi tertip ettiğimiz yerleri daha az kişi tertip ediyoruz. Bakım onarım gibi olanaklarımız azalıyor. Şu anda işçi sayısı olarak 7600'ün altındayız. TTK tarihinin en büyük dönemlerinden birini yaşıyor. Hem işçi sayısı olarak hem de üretim olarak. Son zamanlarda genel müdürümüz ve çalışma arkadaşlarının birtakım çalışmaları vardır. Bizlerde bunu yakından takip ediyoruz. Yarın mekanize bir sistemine geçmek için uğraşları vardır. Mekanize sistem Amasra bölgesinde uygulanmıştır ve mekanize sistemde üretim hissedilir derecede arttı. Şu anda Üzülmez'de yarı mekanize sistem olarak bir ayıbımız vardır. Oradaki bakılan verilere göre hakikaten üretim yüksek seviyelere ulaşıyor ve zararın da bir nebze aşağı düştüğünü görüyoruz. Eğer tüm bölgelerimizde ve işletmelerimizde yarı mekanize bir mekanize sistemi kurabilirsek de TTK'nın üretimi artarak zarar aşağı düşecektir. Bizler için önemlisi iş sağlığı ve iş güvenliği açısından daha kaliteli ve güvenli bir üretim yapılacağını söyleyebiliriz'' şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim