Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 3 Mart 1992'de 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği grizu faciası dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Özcan Ulupınar;

"Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu faciasında 263 işçi yaşamını yitirdi, 550 işçi de yaralandı.Bütün şehitlerimizi ve yaralılarımızı saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz. Hiçbir zaman yaşanan bu büyük felaketi unutmuyoruz.

Maden işçilerimiz ülkemiz için stratejik öneme sahip, cefakar bir meslek grubunun temsilcileridir. Canlarını hiçe sayarak dünyanın en ağır işlerinden birisini ifa etmektedirler. Ülkemizin milli menfaatleri uğruna madenlerimizden katma değer sağlamak için tüm bedenini taşın altına koyan bu değerli mesleğe mensup madencilerimiz ülkemize hizmet etmeye devam edeceklerdir.

Bugüne kadar gelen süreçte, bu vefakâr ve çileli işçi kesimi için gerekenin yapılması, madencilerin ve madenciliğin hak ettiği değeri kazanması için iktidarımız, madencilik politikalarını uluslararası standartlarda, dünyaya açık, ulusal kalkınmayı tetikleyecek bir şekilde planlamıştır.

Mecliste kabul edilen 90 maddelik İş Güvenliği Paketi ile maden işçilerimizin iş güvenliği ve çalışma standartları üst seviyelere çıkarılmıştır. Hükümetlerimiz döneminde madencilik mesleğinin mesleki riskleri minimize edilerek, çalışma saatleri düzenlenmiş, ücret konusu belli bir seviyeye erişmiştir. En son olarak da Sayın Başbakanımızın Zonguldak ziyaretinde yaptığı açıklama ile maden şehidi yakınlarına kadro imkanı verilmiştir.

Tabi ki yapılan bu ve bunun gibi düzenlemeler insanlarımızı geri getiremez. Ancak bundan sonrası için kayıpları azaltmada, kazaların önlenmesinde, madencilerimizin yaşam standartlarını iyileştirmede fayda sağlayacaktır.

Kozlu' daki elim faciadaki 263 şehidimiz ile bugüne kadar madenlerde hayatını kaybetmiş bütün maden şehitlerine Allah'tan rahmet dilerken, böylesine acıların bir daha yaşanmaması temennisiyle madenlerde canı pahasına alın teri döken tüm madenci kardeşlerimize yüce Yaradan'ın kolaylıklar vermesini diliyor, saygılarımı sunuyorum."

Editör: TE Bilisim