Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın'ı tercih ediyor. Son yıllarda Karadeniz kıyılarında da az da olsa benzer talepler var. Ancak söz konusu Zonguldak olduğunda Havzai Fahmiye Kanunu nedeniyle topraktan satış yapılamıyor. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak'ta daire satışı gündeme gelen konutlar ilgili kanun nedeniyle diğer bütün şartlar oluştuğu halde yapılamadı. Müteahhitler ve iş çevreleri bu konuda  çözüm bulunmasını istiyor. Türkiye'de sadece Zonguldak'ta karşılaşılan bu durumla ilgili ek düzenleme gerekiyor. Düzenleme yapıldığında tapu devri olacak şekilde yabancılara konut satışı yapılabilecek. İstanbul merkezli uluslararası gayrimenkul danışmanları özellikle Zonguldak bölgesinde Araplara konut ve proje önerisinde bulunamıyor.

Yabancıya emlak satışıyla ilgili 7 soru-7 cevap

Yabancılara sorunsuz emlak satışı yapabilmek, konuyla ilgili bilgilere sahip olunduğunda hiç de zor değil. İşte 7 soruda yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…

1) Türkiye'de hangi ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor?

Yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmıyor. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkul alabileceğiyle ilgili bilgi alınabilecek merciler T.C. büyükelçilikleri ve konsoloslukları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü…

2) Gayrimenkulde yabancılara getirilen yasal sınırlamalar var mı?

  • Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye'de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
  • Yabancılar, gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10'una kadar taşınmaz edinebiliyor.
  • Yabancıların askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralama mümkün değil.

3) Yabancı alıcı bir arsa aldığında ne yapmak gerekir?

Yabancılar arsa, tarla gibi yapısı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi en fazla iki yılda ilgili bakanlığa onay almak için sunması gerekiyor.

4) Yabancıya taşınmaz mülkiyeti devri nerede yaptırılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olabiliyor.

5) Türkiye'de emlak satın alan bir yabancının tapu işlemleri ne kadar sürüyor?

Gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ila iki ay arası bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

6) Yabancılar gayrimenkul sahibi olurken tapuda hangi işlemleri yapmalı?

Tapu işlemleri, gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü'ne ön başvurusuyla başlıyor. Başvuru numarasının alınmasıyla birlikte tapu işlemleri için yabancılara ait bulundurulması gereken belgeler şunlar:

  • Taşınmazın tapu senedi belgesi.
  • Kimlik belgesi veya pasaport. Gerekli görüldüğünde pasaportun yeminli tercüman tarafından tercümesi istenebiliyor.
  • Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. Fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi ve boyutlarının 6×4 cm olması gerekiyor.
  • İlgili belediyeden alınan emlak rayiç değeri belgesi.
  • Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.

 

7) Yabancılar için tapu ödemeleri nasıl belirleniyor?

Tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2'si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Editör: TE Bilisim