Emekli öğretmen Şair-Yazar Hamit Kalyoncu Maden Mühendisleri Odası Lokali'nde yapılan imza gününde son kitabı ‘Yaşamak Güzeldi'yi okurları için imzaladı. Zonguldaklı şair Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayatı ve şiirlerinden kesitlerin yer aldığı Telgrafhane yayınlarından çıkan kitabın imza gününe Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve çok sayıda isim katıldı. ZOKEV ev sahipliğinde yapılan imza gününe katılanlar uzun kuyruk oluşturdu. Anlatımları, anıları ile duygu yüklü anların yaşandığı buluşmada Kalyoncu, okuyuculardan gelen soruları da yanıtladı. İmza gününü etkinliğinin tamamı Elmas TV'den ve www.elmas67.com'dan yayınlanacak.

HAMİT KALYONCU KİMDİR?
1942 doğumlu. İlk ve orta öğrenimini doğup büyüdüğü Çaycuma'da tamamladı. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi DTCF, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Zonguldak Fener Lisesi (3 yıl müdür) ve Endüstri Meslek Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1997'de emekli oldu.
Öğretmenlik yıllarında 1977'den 1980'e kadar üç dönem Töb-Der Zonguldak Şube başkanlığı yaptı, üyesi olduğu Halkevi etkinliklerinde yer aldı. 1982'de; 12 Eylül döneminin ünlü 1402 sayılı yasası ile görevine son verildi. Hakkındaki gerçek dışı ihbarlar nedeniyle Zonguldak'ta yargılandı, aklandı. "Sakıncalılık dönemi"nde bir süre yerel Uyanış Gazetesinde çalıştı, sonra da "Kent Lokali" adlı işyerini (1983-1990) çalıştırdı. Bu dönem içinde Eğit-Der'in kuruluş çalışmalarına katıldı.
1990 yılında Danıştay kararı ile öğretmenliğe döndü. 1994 yılında "Sesim Kömür Karası" adlı şiir kitabı Uyanış Yayınları arasında yayımlandı. Aynı yıl, Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesinin kuruluş çalışmalarına katıldı, 1994-1996 döneminde bu derneğin başkanlığını yaptı, halen üst kurul delegeliğini sürdürüyor.
Şiire ortaokul yıllarında ilgi duymaya başladı. Kağıda döktüğü ilk dizeleri Temmuz- 1955 tarihini taşıyor. Maden işçilerinin zor yaşam ve çalışma koşullarını irdelediği ilk yazısı "Bir Dilim Ekmek İçin" adıyla 1965 yılında Yeşil Çaycuma Gazetesinde yayımlandı. Üniversite ve öğretmenlik yıllarında aralıklı da olsa şiirle ilgilenmeyi sürdürdü, ancak yazdıklarını hiç yayımlamadı. ‘Zonguldak 100. Yıl Vakfı'nın 1983 yılında ulusal çapta düzenlediği "Şiir Hikaye-Resim Yarışmasında "Zonguldak" adlı şiirle "Mansiyon" ödülü kazandı. 100. Yıl Turizm-Sanat- Kültür Kooperatifi'nce "Sivil Toplum Örgütlenmesine katkıları ve Sesim Kömür Karası adlı şiir kitabı nedeniyle "TUSAK-1994 Yılı Sanat-Kültür-Ödülü" ile ödüllendirildi.
Şiirlerinden yaptığı seçmeleri; "Sesim Kömür Karası" (2.Baskı), "Sevi Yangını", "Işığında Yürümek" adlı üç şiir dosyası; Zonguldak yöresinde tarih-toplum-kültür ve edebiyat konulu "Kömürde Açan Çiçek" adlı araştırma-derleme; "Türkiye'den ve Dünyadan "Kömür Kokan Şiirler" adındaki maden işçilerinin yaşamlarını konu alan şiirlerden oluşan seçki (antoloji) kitaplarını hazırladı, "Eski Zonguldak Yazıları" adlı, Zonguldak'ın sosyal kültürel geçmişine ışık tutan yazıları derleme çalışması ise sürüyor.

Editör: TE Bilisim