Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, tüketicilerin alışveriş yaparken dikkat etmesi gereken hususlara değindi.

Maden, velilerin çocuklarına oyuncak alırken dikkat etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi;

VELİLER DİKKAT!

"Tüketicilerimizin mağdur olmalarının azaltılması noktasında İl Müdürlüğümüzce işverenlere yönelik özellikle bilgilendirme ve rehberlik etmek amacıyla gerçekleştirilen denetimlerin yanı sıra, tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi noktasında ki çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla birlikte tüketicilerimizin de alışveriş yaparken dikkat etmeleri gereken önemli hususlar bulunmaktadır.
Öncelikle ve ambalajlı olarak satılan ürünlerin ambalajları incelenmelidir. Yaşanan sorunların önemli bir kısmı yanlış-hatalı ve bilinçsiz kullanımdan kaynaklanabilmektedir. Bu tür sorunların önüne geçebilmek amacıyla ambalaj üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, anlaşılmalı ve kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.
Kullanıcısının çocuklar olduğu ürünler, oluşturdukları riskler ve tehlikeler açısından daha dikkatli olunması gereken ürünlerdir. Bu nedenle;

Oyuncaklarda:
• CE işareti taşıyan ürünler tercih edilmelidir.
• Çocuğun yaş ve becerilerine göre oyuncak seçilmeli, oyuncak üzerinde bulunan yaş sınıflandırması uyarılarına dikkat edilmelidir.
• Keskin kenarlı, küçük parçalar içeren, parmakların sıkışabileceği mekanizmaları bulunan oyuncaklara dikkat edilmelidir.
• Oyuncağın etiketinde yer alan güvenlik uyarıları ve kurulum talimatları okunmalı, oyuncağın kullanımı hakkında ise çocuklara detaylı bilgi verilmelidir.
• Bisiklet, kaykay, paten vb.; kask, dizlik vb. ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.
Kırtasiye ürünlerinde:

• Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir edilen markası - modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir.
• Satın alınan kırtasiye ürünlerinde –özellikle boya kalemlerinde- "EN 71 standardına uygundur" ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
• Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.
• Yine oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde "CE" markasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
Yiyecek taklidi ürünlerde:

• Gıda ürünü olmamalarına rağmen, sahip oldukları şekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, hacim veya boyutları nedeniyle olduklarından farklı görünen ve bu sebeple tüketiciler, özellikle çocuklar tarafından, gıda ürünleriyle karıştırılarak tüketilmeleri sonucu tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan ürünlerdir. Yiyecek taklidi ürünler ya da ayrılabilir kısımlarının, tüketiciler ve özellikle çocuklar tarafından ağza alınması, emilmesi ya da yutulması halinde boğulma, zehirlenme yahut sindirim sisteminde delinmeye veya tıkanmaya yol açabilmektedir.
Tekstil ve ayakkabı ürünleri için:
- Bu ürünlerde ürünlerin içeriğini gösteren etiketler ve işaretlemelerin Türkçe olarak ve kolay okunabilir, bir şekilde olması zorunludur.
- Tüketicilerimiz bu ürünleri satın alırken etiketlerinde yer alan bilgiler ışığında satın alma kararını vermelidir.
Herhangi bir sorun yaşayan tüketicilerimizin ilçelerde Kaymakamlıklarımıza merkezde İl Müdürlüğümüze müracaat ederek haklarını aramaları gerekmektedir."

 

Editör: TE Bilisim