Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, 15 Mart Dünya tüketiciler günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Topaloğlu yaptığı açıklama şunları söyledi;

"1985 yılında  Birleşmiş Milletler aldığı kararla 15 Mart'i  Dünya Tüketiciler günü olarak ilan etmiştir. Tüketici örgütleri dünyanın 105 ülkesinde bulunmaktadır. Ayrıca Birleşmiş Milletler 1985 yılında ülkemizin de taraf olduğu Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre, 9 adet temel tüketici hakkı yayınlamıştır.
   1-Temel İhtiyaçların Karşılanması 2-Sağlık Ve Güvenlik 3- Bilgi Edinme 4- Eğitilme 5-Zararların Giderilmesi 6- Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama 7- Ekonomik Çıkarların Korunması 8- Seçme 9- Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma. Hakkı.
   Ülkemizde ne yazık ki Tüketiciler açısından bu evrensel hakların uygulanmadığı uygulanamadığı çok açıktır. Özellikle ülkemizde çoğunluğu oluşturan yoksul ve dar gelirli Tüketiciler Temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta sağlıklı beslenme,barınma olanaklarından uzaktır. Diğer yandan Tüketicilerimiz Ekolojik tahribat nedeniyle sağlıklı bir çevrede yaşama hakkından yoksundurlar.
Ülkemiz   gelir dağılımı açısından dünyanın en kötü durumunda olan ülkeler arasında yer almakta Zengin ve yoksul arsındaki fark giderek artmaktadır. Yoksul ve dar gelirli Tüketicilerin ekonomik çıkarları korunmalı ve satın alma güçleri artırılmalıdır.Bu konuda siyasi iktidar gerekli adımları atmalıdır.
Dünyada en adaletsiz vergi sistemi olan ülkeyiz, Dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. En yoksul ve en varsıl Tüketiciler aynı vergiyi vermektedir.
Tüketicilerin bazı uygulamalardan dolayı uğradıkları zararların karşılanması sağlanmalıdır. Özellikle bankaların yapmış olduğu anlaşmalar ve kartel oluşturmaları nedeniyle mağdur olan milyonlarca Tüketicilerin zararları karşılanmalıdır. Yargı organları bu konuda ivedilikle kararlar vermelidir. Tüketicilerin Serbestçe örgütlenmelerinin önü açılmalı iktidar bu konuda gerekli adımları atmalı bu bağlamda demokrasimiz güçlendirilmeli ve olağanüstü hal kaldırılmalıdır.
  6502 Sayılı Tüketiciyi koruma kanunu Harfiyen uygulanmalı aksaklıklar giderilmelidir. 
  Elektronik ortamda Tüketicilerin aldatılması kandırılmasının önüne geçilmelidir. Binlerce Tüketici bu şekilde mağdur edilmektedir. Birçok paravan şirket haksız kazanç elde etmektedir. Siyasi iktidar Yoksul ve dar gelirli Tüketicilerin soyulmasına izin vermekte Tavşana kaç taziye tut misali davranmaktadır.
 Başta bankalar ,GSM Öperatörleri, Elektrik Dağıtım şirketleri olmak üzere her kurum vatandaşı soymaya çalışmaktadır. Tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşması engellenmekte GDÖ Ürünler denetimsiz şekilde vatandaşa yedirilmektedir.Bu onuda gerekli adımlar atılmalı Hükumet gerekli tedbirleri almalı denetimler yoğunlaştırılmalıdır.

  Tüketici Hakem Heyetleri daha donanımlı olmalı Burada görev yapan Raportörler eğitilmelidir.
   Tüketicilerimiz haklarını bilme ve koruma için Tüketici örgütlerine üye olmalı burada görev almalıdır. Bu örgütler ne kadar güçlü olursa, hakkımızı o kadar çabuk alırız ve sesimizi daha güçlü bir şekilde duyururuz. İlimizdeki durum ülkemizdeki Tüketici sorunlarından bağımsız olarak düşünülemez. Genel sorunlar ilimizde de yaşanmaktadır.
   Biz Tüketici örgütü olarak ilimizde bizlerin sesi olan yerel Medya'ya teşekkür ediyoruz. 
   Önümüzdeki süreçte Tüketicilerimizin sorunlarını çözmede daha aktif bir tutum alacağız .Barıştan  ve demokrasiden yana tutum alarak,  Demokratik güçlerle birlikte daha yaşanabilir bir Türkiye ve Zonguldak için Mücadele edeceğiz. 
15 Mart Dünya Tüketiciler günü nedeniyle Tüm Tüketicilerimizin gününü kutlarız."

 

Editör: TE Bilisim