8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Devrek'te çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler çerçevesinde bir grup sanatçı, türkü kahramanı Halime Şubaşı'nın mezarını ziyaret etti.

Devrek Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü (DMYO), Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (TSO) ve Bölge Haber Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, düzenlenen etkinlikler nedeniyle Devrek'e gelen şair-yazar ve sanatçılar; Halil İbrahim Özcan, Arif Çelik, Döndü Açıkgöz, Orhan Ural, Tülin Dursun İşleker ve İbrahim Tığ'dan oluşan bir grup,  Devrek türküsü "Tombulacık Halimem (Kiraz Aldım Dikmeden)"in kahramanı Halime (Subaşı) Baltacı'nın Hüseyinçavuşoğlu Köyü'ndeki mezarının ziyaret ederek mezarına karanfiller bıraktı.

Halime (Subaşı) Baltacı'nın mezarı başında konuşan gazeteci-yazar İbrahim Tığ, "Tombulacık Halimem ya da diğer adıyla "Kiraz Aldım Dikmeden" türküsünün Devrek kültürü ve sanatında önemli bir yer tuttuğunu, ifade etti.

İbrahim Tığ şöyle konuştu; "Devrek türküsü olan Tombulacık Halimem ya da diğer adıyla Kiraz Aldım Dikmeden'e konu olan Tombulacık Halime / Halime Subaşı Baltacı'nın Hüseyinçavuşoğlu Köyümüzde bulunan mezarının başındayız. Kendisini rahmet ve sevgiyle anıyoruz. Türkümüzün kahramanı Tombulacık Halime'yi bundan tam 45 yıl önce kaybetmiştik. Türküsü ise hala belleğimizde, dilden dile dolaşıyor. Köye, 10 Şubat 1922 tarihinde acı bir olay yaşatan Deli Mehmet'in karşılıksız olarak sevdiği kadın olan Halime'ye yaktığı türküdür bu.

Kiraz aldım dikmeden/ Halimem dallarını bükmeden/Bir armağan ver bana/ Halimem ben gurbete gitmeden/../ Tombulacık Halimem yar başına gel/Ben gidiyorum Bolu'ya düş peşime gel., dizeleriyle Tombulacık Halime nineyi anıyoruz, ruhu şad olsun."

Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı Arif Çelik de yaptığı konuşmada, Anadolu'nun bir çok karşılıksız aşk yaşayan insana tanıklık ettiğini ve Anadolu kültürünü en güzel anlatan türkülerden birinin de "Tombulacık Halime" olduğuna vurgu yaptı.

Tombulacık Halime'nin mezarını ziyaret etmekten son derece mutlu olduğunu belirten Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tombulacık Halime'nin kabrini gördüğüm için mutluyum. Tarihine mal olmuş ve karşılıksız bir aşkın kahramanı olan Tombul Halime yüreğimizde, türkülerimizde, gönlümüzde yaşıyor. Yediden yetmişe herkesin dilinde olan bu güzel türkünün güzel kahramanı olan Halime'nin mezarını ziyaret etmek bana büyük bir mutluluk verdi. Mekanı cennet olsun."

Törene, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cihat Yaban ve Muhtarlar Federasyonu Devrek Şube Başkanı Mustafa Taşçı da katıldı.

Editör: TE Bilisim