Çaycuma Belediyesi, halk sağlığına yönelik en önemli çalışmalardan biri olarak gördüğü haşere ve sinekle mücadele çalışmalarını, uçkunlar larva dönemine girmeden en üst düzeye çıkardı. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, bu kapsamda, ilçe genelinde 9 mahallenin muhtelif cadde ve sokaklarındaki, yaklaşık 1200 çöp konteynırını önce çöplerden arındırıyor, ardından dezenfektan maddelerle dezenfekte ediyor. Tüm konteynırları 1 ay içerisinde temizlemeyi planlayan ekipler böylece ilçeyi kötü kokudan ve mikroplardan arındırarak yaz aylarına hazırlıyor. Doğa dostu ilaçlar kullanılarak yapılan çalışmada, rögar kapakları, dere yatakları ve göletler de ilaçlanarak, ilçe sinek ve kokudan tümden arındırılacak.

İLAÇLAMA VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE YAPILIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Doğa dostu ilaçlama araçları ile havada, karada ve suda ilaçlama yaparak temiz bir çevre ve sağlıklı bir yaşam için çalışıyoruz. Çöp konteynerleri, rögar kapakları, dere yatakları ve göletlerde doğa dostu larvasit ilaçları ile çalışmalarımıza bugün itibari ile başladık. Çalışmayı veteriner hekim kontrolünde yapıyoruz, çünkü kontrolsüz yapılan mücadele yöntemleri ileride telafisi mümkün olmayacak çevre ve sağlık zararları ortaya çıkarabilir. Sağlıklı bir yaşam, gelecek nesillerimiz ve tertemiz bir Çaycuma için, aylık periyotlarla başladığımız larvasit mücadelemizi yıl boyunca sürdüreceğiz. Yaz aylarında Çaycuma’da, bu konuda, en küçük sorun yaşanmayacak” dedi.

AYNI ZAMANDA DOĞAYI DA KORUYORUZ

Vektör mücadelesiyle ilgili de bilgiler veren Kantarcı, “Burada amaç sadece karasinek, sivrisinek, haşere ve kemirgenlere karşı dönemsel ilaçlama yapmak değil.  Vektörlerin yayılmasını önlemek, larva mücadelesinde bulunmak, zararlıların üreme alanlarını daraltmak ve zararlı türlerin üreme durumlarına dair veriler elde ederek, mücadeleyi daha etkin hale getirmek de çalışma kapsamında yer alıyor. Zararlı mikroorganizmaları bünyesinde taşıyan, bunları insan vücuduna bulaştıran, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, hastalık yapan, doğaya, bitkilere ve insanlara zarar veren vektörlerle mücadele ederken, ekosistemi de tehlikeye atmamak gerekmektedir. Yaptığımız ilaçlamada çevreyi de korumayı amaçlıyoruz. Çaycuma Belediyesi bir işlemi yaparken her boyutuyla düşünüp, uygun çözümler üreten bir belediye. Bununla da övünç duyuyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim