Emekliler ek ödemeleri yüzde 9 yükseltilmesini istiyor.

Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak şubesi Başkanı Hüseyin Memiş emeklilere yapılan ek ödeme yüzdelerinin en az 8-9 a yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Başkanlar kurulu sonuç bildirgesini açıklayan Hüseyin Memiş emekliler olarak refahtan pay istediklerini belirterek şunları söyledi ;

"Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, 24/25 Temmuz 2018 tarihlerinde Ankara'da Genel Merkez toplantı salonunda toplanmış, gündemindeki maddeleri müzakere etmişti. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerle , Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM Yeniden oluşturulmuştur. 25 Haziran 2018 tarihi itibariyle "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi" ne geçilmiştir.Yeni dönemin ülkemize, milletimize ve emeklilerimize hayırlar getirmesini diliyoruz.

Başkanlar kurulumuz, emeklerimize dini bayramlar öncesinde 1000 TL ikramiyenin verilmesinde, emeği geçenlere teşekkür etmektedir. Yeni dönemde sosyal ve uzlaşma kültüründen önem taşıdığına dikkat çeken Başkanlar kurulumuz; Sosyal güvenlik alanında norm ve standart birliğinin sağlanmasını, özellikle de emekli aylıklarına oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi için intibakın öncelikli bir hedef olarak değerlendirilmesini talep etmektedir.Sosyal devletin güvencesinde olan emekli aylıkları, insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye ve taban aylıklar da eşitlik sağlanmalıdır.


Başkanlar kurulumuzda değerlendirilen ve çözüm bekleyen taleplerimiz şöyledir;

SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur mevzuatları, kendi içinde farklılıkları öngördüğünden emekli aylıklarının hesaplanmasında artırılmasında eşitlik kuralı sağlanamamıştır. Aynı çatı altında, 2000 öncesi ve sonrası dönemdeki Sigortalı çalışmalara İle emekli aylıklarının karma sisteme göre hesaplanması, özellikle de 2008 sonrası dönemde bağkurdan emekli olanların aylıklarında ciddi kayıplara yol açmıştır.Bu nedenle, 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sisteminin ve kendi içinde adaleti Sağlayan yeni bir emekli aylığı hesaplama sistemi getirilmelidir.

SSK, emekli sandığı ve Bağkur emekli aylıkları arasındaki fark her zam artışında giderek büyümektedir. Kamu sözleşmeleri ile memur emeklilerine zamların uygulanması, eşitliği ve bütünlüğü bozmuştur.Emeklilerimize Statü farkı (İşçi, memur ve esnaf) gözetilmeksizin seyyanen zam seçeneklerini de kapsayan yeni bir artış sistemi getirilmeli ve emeklerimize refahtan pay verilmelidir.

Ek ödeme yüzdelerinin 4-5 Arasında sınırlı kalması, emeklilerimizi vergi mağduru yapmıştı.Yemeklerimiz zorunda harcamalarında yüzde 8-18 arasında KDV ve ÖTV Gibi dolaylı vergiler ödemektedir. Emeklerimize yüzde 4-5 arasında Uygulanan ek ödemeler, 2006 öncesi dönemdeki iadesi Uygulamalarının çok gerisinde kalmıştır. Bu nedenle, emeklerimize yapılan ödeme yüzdeleri en az 8-9 a yükseltilmelidir.

Emeklerimiz, çalıştıkları dönemlerde %12 yerime Ödemiş ve sağlık hakkını güvence altına almıştır. Sağlık uygulama Tebliği ile emeklerimiz hastaneye git dediğimde atlar altında payları ödemekte ve aylıklarından kesilmektedir. Özel sağlık kuruluşlarında %200 e varan ilave ücret uygulaması , Emeklerimizin ödeme gücünü açtığı gibi, devlet hastanelerinde yoğunluk yaşamasına neden olmuştur. Geçim zorluğu yaşayan emeklerimiz, değişik adlar altında alınan paylarından muaf tutulmalıdır.

Ekonomik ve sosyal konseyin yeniden oluşturulmasında, 12 milyon emeklerimizi Türkiye emekliler derneği yer almalıdır.

Derneğimizin öncülüğünde evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla konut sahibi olması , devlet politikasına dönüşmüştür. Şubelerimize yapılan talepler , illerde ki milli emlak ve belediyelerle paylaşılarak TOKİ başkanlığına sunulmaktadır. TOKİ başkanlığı , şubelerimizce toplanan taleplerimizi seri bir şekilde değerlendirilmeli , emeklilerimiz kira ödemekten kurtarılmalıdır."

Editör: TE Bilisim