CHP’li Yavuzyılmaz önergesinde, bu ürünlerin üretilmesinin, personel azlığı nedeniyle durma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek,  “TTK Maden Makinaları Fabrikası İşletme Müdürlüğü’nün 2018 yılı faaliyet raporlarına göre, Kurumun Merkez Atölyesince, 15 adet alev sızdırmaz ürün çeşidinin, atölyenin kendi imkanlarıyla, üstelik patentli ve sertifikalı olarak üretildiğini, böylelikle yurt dışından tedariğe gerek duyulmadığı, ithalata olan bağımlılığın büyük ölçüde azaltmış olduğunu ve bu ürünlerin satışıyla elde edilen tasarrufun 2018 yılı için 17 milyon TL’nin üzerinde olduğunu vurguladı. 

Bu üretimi gerçekleştiren ve tasarrufun yapılmasını sağlayan atölyelerde çalışan yevmiyeli personel sayısının 155 olduğunu belirten Milletvekili, norm kadronun ise 290 kişi olduğunu, yani merkez atölyesinde olması gereken personel sayınının yaklaşık yarısı kadar işçi ile üretim yapıldığını belirtti.

Yavuzyılmaz önergesinde, “15 çeşit alev sızdırmazlık sertifikalı ürünün geliştirilmesinde ve özellikle dökümünün yapılmasında çalışan 5 adet personel bulunmaktadır. Bu 5 personelin de 2’si 2019 yılı Temmuz ayında emekli olacak, geriye sadece 3 personel kalacaktır. 3 personel döküm yapamayacağı için dökümden sonrası aşamalardaki, tornahane, CNC, elektrik, tesfiyehane gibi birimler çalışamayacaktır. Buna bağlı olarak çalışma daha ilk aşamada sonlanacak, 17 Milyon TL’lik tasarruf da artık sağlanamayacak hale gelecektir. Elektrik motoru, devre kesici, limit şalter anahtarı, emniyet stop anahtarı ve esnek kablo başlığı gibi pek çok Atex ürününün üretimi, şu an sadece kurumun kendi ihtiyacını karşılamakta olup, üretim yapılamaması halinde bu ürünlerin temini için zorunlu ithalat yapılacaktır. Sonuç olarak bu sürece yetkili kurumlar tarafından pozitif anlamda müdahale edilmezse önümüzdeki aylarda kaçınılmaz olarak dökümhanede sadece üç personel kalacağı için Atex sertifikalı ürünler üretilemez hale gelecektir.” tespitinde bulunurken, zarar ettirilen TTK’nın böyle bir biriminin kapanmasına engel olacak adımların derhal atılması gerektiğinin altını çizdi.
Bu birimde çalışan işçilerin eşit işe eşit ücret taleplerini de dile getiren Yavuzyılmaz, ücretler arasındaki uçurumun kapatılarak iş yeri barışının sağlanması ve Atex sertifikalı ürünler için gerekli istihdam sağlanarak yurt dışına pazarlanabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Yavuzyılmaz Bakan Koca’ya ise şu soruları sordu:

1.    TTK merkez atölyelerindeki yevmiyeli işçi sayısı hangi nedenlerle norm kadronun yaklaşık yarısı oranında tutulmaktadır? Kuruma yeni yevmiyeli işçi alımı yapılmasıyla ilgili prosedürleri yerine getirmekle ilgili sorumlu kurumlar hangileridir?

2.    TTK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yer üstü işçilerinin artırılması talebi yapmış mıdır? Hangi tarih veya tarihlerde bu talepler yapılmıştır, kaç işçi talebi olarak yapılmışlardır? Yer üstü işçi taleplerini bakanlığınızca başka kurumlara iletilerek gerekli koordinasyon ve işçi alımı konusunda eş güdüm sağlanmış mıdır? Yer üstü işçi alımının süreci hangi kurumlarda hangi aşamadadır?


3.    TTK merkez atölyesindeki dökümhanede üretilmekte olan pek çok ürünün burada üretilmek yerine, temin edilmesi için ihale yapılmadan özel sektöre verildiği doğru mudur? 
4.    İhtiyaç olmadığı ve depolarda yeterli miktarda malzeme olduğu halde (pek çok malzeme çeşidinin 2-3 yıl kadar yeteceği belirtilmektedir), gereksiz yere yeni siparişler verildiği doğru mudur? 2018 yılı ocak ayından 2019 yılı mayıs ayına kadar olan stok raporlarının (stokta kalan, depodan çıkışı yapılan, kullanılan malzeme adetler…) tarafıma gönderilmesini talep ediyorum. 

5.    TTK Atölyeleri yüksek fiyatlarla özel sektöre devredilen üretim işleriyle zarar ettirilerek, tamamen işlevsiz hale mi getirilmek istenmektedir? 2018 yılından bugüne kadar yapılan TTK Maden Makinaları Fabrika İşletme Müdürlüğüne bağlı atölyelerle ilgili malzeme temin ihalelerinin fiyatlandırılmış keşif bedellerinin, ihale dokümanlarının, karşılaştırılmış piyasa fiyat tablolarını talep ediyorum.


6.    Eşit işe eşit ücret hakkını arayan yer üstü işçilerinin sorunlarının 28. Toplu İş Görüşmelerinde çözülmesi için Enerji Bakanlığı olarak getirdiğiniz Bakanlık önerileriniz nelerdir?

7.    TTK Merkez Atölyelerinde üretilen Atex sertifikalı ürünlerin yurt içindeki tüm maden ocaklarında ve alev sızdırmaz özellikteki ürünlere ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlarda kullanılması için Türkiye’de geçerli olmak üzere yönetmeliklerde bir düzenlemeye gitmek doğrultusunda yerli ve milli olan bu üretimi destekleyen bir planlamanız bulunmakta mıdır? Böyle bir planlamanız bulunmamakta ise sebepleri nelerdir?


8.    TTK Merkez Atölyelerinde üretilen patentli Atex sertifikalı ürünlerin yurt dışına ihracatı için Bakanlıkça çalışmalar yapılmakta mıdır? Bu doğrultuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak Ticaret Bakanlığıyla koordinasyon yapmış bulunmakta mısınız? İzleyeceğiniz üretim planlama modeli, süreç akışı ve ihracatına yönelik detayları talep ediyorum.

9.    Yukarıda belirtilen tasarruf ve yüksek kar sağlayan yerli ve milli olan bu ürünlerin TTK ’da üretilmesinin ve ihracatının yapılmasına dönük bir planlama içinde bulunulmamaktaysa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin, görevlerini gerektiği şekilde yerine getirmeyerek,  kurum ve ülke ekonomisini zarara uğrattıklarından hareketle, bakanlık ve bağlı kurumlar içinde soruşturma açmayı planlamakta mısınız?

Editör: TE Bilisim