Bartın Karaçay’da Bartın Bilim Eğitimi Derneği tarafından hazırlanan proje kapsamında Bartın Belediyesi ve İçişleri bakanlığı katkılarıyla kurulan serada topraksız olarak domates ve çilek yetiştirdiler.

Robotik sistem bitki yetiştiriciliği projesi yürütücüsü olan Yücel Yüzlü, yaptığı açıklamada topraksız tarım üretim biçimini gençlere göstermek ve modern köy sisteminin temellerini atmak amacı ile böyle bir proje gerçekleştirdiklerini söyledi.

Neden topraksız tarım sorusunu cevaplandıran Yüzlü, yüzde doksan oranında su tasarrufu sağladığı ve toprak kirliliğinden dolayı gelişen teknolojiye ayak uydurmak için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Bu serada genç öğrencilere topraksız tarım üretim biçimini ve robotik kodlama eğitimi vererek onlara tarımı sevdirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Topraksız tarımda, İlaç kullanım yönünün çok az olduğunu ve yetişen ürünlerin toprakta yetişen ürünlerden ayırt edilemediği hatta daha lezzetli bulanlar olduğunun altını çizdi.

Projeye destek veren Yasin Çırlak, proje kapsamında doğal ve organik çilek sirkesi ürettiklerini de belirtti.

Yüzlü ve Çırlak, projenin kabul edilmesinde Bartın Valisi Sinan Güner’e ve Belediye Başkanı Cemal Akın’a teşekkürlerini iletti.

Editör: TE Bilisim