Maden yaptığı açıklamada; “Ticaret Bakanlığına bağlı Zonguldak Ticaret İl Müdürlüğü olarak Kuruluş Kanunumuz gereği İlimizdeki tüketicileri bilgilendirmek ve şikâyetlerini çözüme kavuşturmakla görevliyiz. Tüketicilerimizin şikâyetlerini Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamında değerlendiriyoruz. 
İlgili kanun gereği tüm tüketici sözleşmeleri en az oniki punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlenmek zorundadır. Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez. Tüketiciden; haksız olarak ek bir bedel talep edilemez. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilmesi zorunludur.  Tüketici bir alış-veriş işlemini yaptığı için ürünü kullanmaya mecbur değildir. Sözleşmenin imzalanmasından itibaren eğer sözleşme İşyeri dışında (kapıdan satış dediğimiz) yapılan satış ve mesafeli satış ise 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise cayma süresi 14 gündür. Ön ödemeli konut satışları, tüketici kredisi sözleşmeleri ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketicilere 14 günlük; taksitle satış sözleşmelerinde ise Borçlar Kanununa paralel olarak 7 günlük cayma hakkı vardır. Faizsiz Bankacılık hizmeti gören Katılım bankaları da bu Kanun’un tüm düzenlemeleri yönünden tüketicilere karşı sorumludur.”  
Ayrıca Ayıplı mal ve hizmetler, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamayağını belirten İsmail Maden, “Tüketici tarafından alınan ürünün ayıplı olduğunun tespit edilmesi halinde, satıcının sorumluluğu taşınır mallarda, malın tesliminden itibaren 2 yıl, taşınmaz mallarda ise 5 yıldır. Zamanaşımı süresi içerisinde kalmak kaydıyla, ilk 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplarda malın ayıplı olmadığını satıcı ispat edecektir. Ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.” dedi.
“Ürün veya hizmetin ayıplı olması halinde tüketicilerimiz,
Sözleşmeden dönme
Ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
Ücretsiz onarım,
Satılanın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isteme seçimlik haklarını kullanabilecektir. 
Bu hakları kullanmada bir öncelik sıralaması yoktur. Dileyen tüketici dilediği hakkını kullanabilir” dedi.

Editör: TE Bilisim