24-27 Eylül’de Gaziantep’te gerçekleştirilecek Türkiye'nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST öncesinde, TÜRKSAT Model Uydu Yarışması başladı. Yerli olarak tasarlanan model uydular geçen yıllardan farklı olarak bu sene roketle fırlatıldı. Bu sene 18 farklı üniversiteden 149 takımın başvurduğu yarışmada, finale kalmaya hak kazanan takımlar Savunma Sanayi Başkanlığı Tuz Gölü Tesisleri’nde hünerlerini sergiledi. Yarışmayı yerinde izleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, roketlerin rampalara yerleştirilmesinde ve ateşlenmesinde gençlerin heyecanına ortak oldu.
 

UZAYA TÜRK UYDUSU GÖNDERİLECEK

Bakan Varank, yaptığı açıklamada, 3 takımla başlayan yarışmaya bu yıl 146 yerli ve 3 yabancı takım olmak üzere 149 takımın katıldığını kaydetti. Çok başarılı çalışmalar yapan gençlerin olduğunu belirten Varank, "Zonguldak'tan bir takımımız var. Bu sene uzaya gerçek Türk uydusunu gönderecek. Onun hazırlıklarını yapıyor. Biz tabii ki diyoruz ki; en önemli yatırım, gençlere yapılan yatırımdır, geleceğe yapılan yatırımdır" dedi.
“5A UYDUMUZ 30 KASIM’DA FIRLATILACAK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT ile ilgili gelişmeyi de paylaşarak, “TÜRKSAT 5A haberleşme uydumuzu 2 Ekim'de teslim alacağız. Uydumuz 30 Kasım'da uzaya fırlatılacak. Çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

ROKETİ ATEŞLEDİ

Finale kalan yarışmacıların stantlarını tek tek ziyaret eden Varank, yarışmacılara başarılar diledi. Öte yandan, Bakan Varank, model uydunun yerleştirildiği bir roketi de ateşledi.
 

Editör: TE Bilisim