Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün, kapatılan Özel Eğitim ve Meslek Eğitim Merkezinde kalan 40 kişilik Afgan mültecilere kahvaltı ikramında bulundu.

 

''AİLELERİ AĞIRLAMAYA DEVAM EDİYORUZ''

Aygün bir basın açıklaması yaparak şunları söyledi; " Eylül ayının 21'inden itibaren bugün 26. günündeyiz. Türkiye'nin her yerinden geldiği gibi Zonguldak'ımıza da göçmen kardeşlerimiz gelmektedirler. Gelmeye de azda olsa devam ediyorlar.  Ayın 21'i ve 22'sindeki ilk günlerde Göç Müdürlüğü'nün önünde Afgan ve Özbek kardeşlerimiz sokakta yatmak zorunda kaldılar. Biz ilk anda tam olarak açıkçası harekete geçemedik. Ancak ikinci günü akşamı biz onları sokakta görünce Afgan kardeşlerimize Göç müdürlüğünde ilk yardımı yapmaya başladık. Battaniye ve yiyecek içecek ikramında bulunduk. Bu durumu Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'a aktardık. Kendisiyle bir görüşme yaptık Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan ile birlikte görüşmeler yaptık. Vali Çınar, Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan'a, benim adıma görevlisiniz bu konuda ne gerekiyorsa yardım yapın şeklinde talimat vermiştir. Valimizin bu talimatı üzerine hemen harekete geçtik. ilk etapta Kozlu ilçesinde Kilise mahallesinde bulunan imam hatip lisesine aşağı yukarı 35,40 aileyi ilk etapta hemen okulumuza yerleştirdik. Orada ilk önce Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Metin Demir tarafından oradaki 20 sınıfımız oda haline getirilerek oranın halı döşemesini geceden sabaha kadar çalışarak hallettik. Ticaret Odası Başkanı Metin Demir ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Ardından yurtlarımızdan Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla YURTKUR bölge müdürü aracılığıyla Zonguldak'ta İlim Yayma Cemiyeti başkanımız İbrahim cansız ilk etapta yanımızda olmuştur. Onunla birlikte 24 odayı karyolasından battaniyesine ve yataklarına kadar her türlü ihtiyaçlarını üçüncü gece tamamlamış bulunduk. Ve ailelerimizi oraya yerleştirdik. Burada bulunan ailelerimizi sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek çıkarttık. Ve bu şekilde aileleri ağırlamaya devam ediyoruz. Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi kapalı durumdaydı ve biz burayı açarak buradaki sınıfları oda haline getirdik. Her odaya eşya koyarak düzenledik. Buradaki mutfakta yemekler hazırlanıp dağıtılıyor. İbadetlerini yapsınlar diye mescit de yapmış bulunduk. Hem buradaki hem de Kozlu ilçesinde bulunan İmam Hatip yurdunda kalan Afganlara banyolar yaptık. Her türlü hizmeti sunmaya devam ediyoruz.

 

Zonguldak'ta şu anda 230 ailenin 190'ı evleri yerleşmiş durumdadır.Ev bulundu ve evlerindeki eksiklikler tamamlanmaya devam ediyor. Şu anda ilimizde 40'a yakın ailemiz var. İnşallah en kısa zamanda onları da ev bulup evlerine yerleştireceğiz. Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'a teşekkür ediyoruz. Valimiz olmasaydı Türk Kızılay'ı olarak bu imkanları sağlamak biraz zor olurdu. Kendisinin talimatları doğrultusunda hareket ettik. Kamuoyunda yanlış bir algı oluşmuş durumdadır. Afganlara bakılıyor ama  Zonguldak'ta o kadar işsiz aç insan varken devlet Afganlara yardım ediyor. Şeklinde bir algı var devlet hiçbir şekilde Afganlara yardım etmiyor. Zonguldak'ta bulunan Afgan ailelerimize yardımlar tamamen hayırseverlerin aracılığıyla yapılıyor. Afganlı kardeşlerimizin gıda ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Önümüzdeki hafta kışlık ihtiyaçlarını gidereceğiz. Bunlar bot, mont,kazak gibi ihtiyaçlardır. Çaycuma ilçesinden de çok sayıda işadamı Afgan kardeşlerimize yardımda bulunuyorlar.  Çaycuma ilçesinden bir hayırsever bize büyük baş bir hayvan kesti. Kesilen hayvanın etini Afganlara da dağıtmış bulunduk. Bunlar ne Kızılay'ın ne de devletin bütçesinden çıkıyor. Tamamen hayırseverlerin kendi bütçelerinden çıkıyor. Sadece birleşmiş milletler in bunlarla ilgili Zonguldak'a göndermiş olduğu bir yardımdır. Bu yardımlarla birlikte eve çıkan ailelerin kumanyaları karşılanmıştır. Zonguldak'ta ki hayırseverlere sesleniyorum, bunlar bizim için imtihandır. Biz bunlara bakmak ve sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Buraya gelen Afganların hepsi Müslüman kardeşlerimizdir. Bu anlamda bu kardeşlerimize sahip çıkalım. Şu anda 100 tane sobaya ihtiyacımız var. Kış geliyor kömür alınır odun alınır ancak soba yoktur. Zonguldak'ta bulunan Afgan ailelerin toplamı 1500 kişidir. Yüze yakında Çin'den gelme Uygur türkümüz vardır. Zonguldak'ta mülteciler içerisinde Suriyeli Iraklının maddi durumları iyidir. Ve onlara da yanlış bir algı Zonguldak'ta mülteciler içerisinde Suriyeli Iraklının maddi durumları iyidir. Bu zamana kadar yardımcı olan ve yardım etmeye devam eden işadamlarına teşekkür ediyorum. Kardeşlerimiz burada kaldığı süre içerisinde değil sürekli yardım edeceğiz. Evlere yerleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim