Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, diyabet hastası lise öğrencisi Dilara Kilcioğlu'nun şeker komasına girerek ölümünün ardından ikinci bir açıklama yaptı.

Dilara için çok üzüldük, çok sarsıldık, pek çok arkadaşımız, çocuğumuz uykusuz gece geçirdi. Ama artık toparlanma ve düşünme zamanı. Hepimize düşen, yeni üzüntüleri önlemek ve 14 Kasım-diyabet haftası öncesinde moral toplamak.


Önce kısa bilgi: Dilara'nınki anlık derecede ani bir kayıp değil. Üç-dört güne yayılan bir öykü. Hipoglisemi değil. Ketoasidoz gibi görünüyor ama başka nedenlerin de araya girerek oluşturduğu sıvı kaybı asıl etken gibi. Dünü aileyle birlikte geçirdik ve bundan sonrası için kendimizde dahil herkes için geçerli yeni dersler çıkardık.


Bilinen:Diyabet kontrol altında tutulabilen, uzun ve kaliteli bir yaşama olanak verebilen bir hastalık .
Ancak bunun önüne çıkan bireyden, aileden, toplumdan, sistemden kaynaklanan sayısız engeller var ve önemli olan bunları aşma becerisinin topyekün kazanılması.
Yani hocasından aktivistine "düzenli insülin, diyet ve egzersiz yapıp kontrolleri aksatmazsan…" kavramı misafir odasının vitrininde erişilmez bir cam fanusun içinde kalmamalı!
Biz her Perşembe yaptığımız (350 haftadır kesintisiz süren) söyleşilerimizde klasik eğitimin dışına çıkarak "baş etme" yöntemleri üzerine çalışıyoruz. Ama son olayın bana düşündürdüğü en kestirme yol:
Akut bir durum (ani gelişen yakınma, hastalık, fenalaşma) olduğunda, aile çocuğun izlendiği merkeze doğrudan baş vuramıyorsa ya kendisi, ya baş vurduğu yakın birimin sorumluları diyabet ekibiyle bir şekilde bağlantıya geçmeli, önerilere açık olmalı ve eşgüdümle tedavi yürütülmeli. Daha da iyisi ilk müdahaleden sonra izlendiği merkeze nakletmeli…
Evde de yapılacak çok temel şeyler var, asıl sorun ne olursa olsun ketoasidoza dönüşme olasılığı fazla olduğundan saatlik şeker izlemi, evde keton kontrolü, insülinle uygun araya girmeler, uygun sıvıların yavaş fakat sürekli alımı bir çok zaman tablonun ağırlaşmasını önlüyor.
Ve tabii rutin kontrollerin aksatılmaması. Ulaşım sorunsa ekibimizle temasa geçiniz...

Editör: TE Bilisim