Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’ta kaçak ocaklarda gerçekleşen iş cinayetleriyle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Kaçak ocaklar sorununun Zonguldak’ta alışılmış ve olağan hale gelmesini “çok acı” diye niteleyen Yavuzyılmaz, konuya ilişkin daha önce TBMM’ye araştırma önergesi verdiğini ama iktidar partisinin bu konuda henüz bir adım atmadığını belirtti.

Canları ile Geçim Derdi Arasında Tercih Yapmak Zorunda Kalıyorlar.

CHP’li Milletvekili açıklamasında; “Şehrimizde kaçak ocakların kabullenilmiş bir durum haline gelmesi ve kaçak ocaklarda gerçekleşen can kayıplarımızın da olağan bir sonuç haline dönüşmesi çok acıdır. Bu konu ile ilgili daha önce TBMM’ye bir araştırma önergesi vermiştik ve önergemizde kaçak ocaklarda meydana gelen iş cinayetlerine dikkat çekerek Zonguldak’ın bu büyük meselesinin çözümü için TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etmiştik. Ne yazık ki önergemizin üzerinden aylar geçmesine rağmen iktidar kanadı bu konuda herhangi bir adım atmadı. Bu konuda her geçen gün can kayıpları yaşıyoruz ve artık kaybedecek zamanımız kalmamıştır.

Bin Kişi Resmi Olarak İstihdam Edilmeli..

Kaçak ocak konusunun sürekli gündemde olması ve insanların canları pahasına zaten riskli olan bu iş kolunda güvencesiz, can kaybı riskiyle çalışmasının sebebi işsizliktir. İnsanlar ekmekleri ile canları arasında tercih yapmaya mecbur kaldıkları için ne yazık ki bu insani olmayan koşullarda ekmek mücadelesini vermektedirler. Bu sebeple konunun çözümü için kaçak ocakların yaygın olduğu Kozlu ve Kilimli bölgesinde kaçak ocaklarda çalışan gençlerimizin TTK’nın Kozlu, Karadon ve Gelik Müesseselerinde istihdam edilmesi, yaşı büyük olan kaçak ocak çalışanlarının da rödevanslı sahalarda çalıştırılması sağlanmalıdır. Böylelikle hem işsizlik sorununun bir nebze çözülmesi, kaçak ocaklardaki can kayıplarının engellenmesi mümkün olacak, hem de madencilik kültürü almış, iş kolunu tanıyan kişilerin istihdam edilmesi sağlanmış olacaktır. Sorunun çözümü ve TTK’ya ve rödevanslı sahalardaki norm kadro açığının azaltılması için bin kişilik bir işe alım gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

CHP’li Yavuzyılmaz’ın TBMM’ye Sunduğu Araştırma Önergesi’nde şu tespitler dikkat çekmişti:

“2014 Yılında 76, 2015 Yılında 85, 2016 Yılında 68 Kaçak ocak mühürlenerek, ocak işletmecilerine dava açıldı.

1992-2016 yılları arasında rödevanslı sahalarda 137, kaçak ocaklarda 119 işçi maden şehidi oldu.

2016 Sayıştay Raporu’na göre kaçak ocakların büyük çoğunluğu rödevanslı sahaların içinde yer alıyor. Üretim bittikten sonra şikayetçi olunuyor ve kaçak ocakların incelenmesinde 1,5 x 1,5 ebatlarında açılmış ocaklara denk geliniyor.

İş güvencesi olmayan kaçak ocaklarda üretilen kömür İle yılda 100 bin ton kaynağı belirsiz kömür satışına da neden olunuyor.

Sayıştay’a göre kaçak ocaklarda üretim yapılmasına rödevansçılar göz yumuyor ve tüketici daha ucuz olması sebebiyle kaçak ocaklarda üretilen kömürü satın alıp kullanıyor. Kaçak ocaklarda bugün yaklaşık 1.000 işçi çalışmaktadır.”

Editör: TE Bilisim